ANP

Bij de bestrijding van de ongeregeldheden in Eindhoven van twee weken geleden kampte de politie met grote tegenslagen. Zo kreeg het waterkanon een lekke band, was het te glad voor politiepaarden en werden camera's vernield waardoor er geen beelden van de vernielingen zijn. Dat schrijft burgemeester John Jorritsma in een eerste feitenrelaas van de rellen op 24 januari.

De rellen in Eindhoven op 24 januari ontstonden in de nasleep van een illegale demonstratie tegen de coronamaatregelen op het 18 Septemberplein. Daar werd de sfeer rond 14.00 uur grimmiger, schrijft Omroep Brabant. De autoriteiten "signaleren slagwapens bij relschoppers". Burgemeester Jorritsma liet de ME het plein ontruimen.

Omdat de situatie steeds verder escaleerde, werd een waterkanon ingezet. Maar dat bemoeilijkte de inzet van politiepaarden: door het water werd het plein glad en gleden de dieren uit. Bovendien kreeg het waterkanon een lekke band.

'Geweldsspiraal doorbreken'

De ME stond volgens Jorritsma meermaals onder "zware druk" van zo'n drie- tot vierhonderd relschoppers, die "ernstig geweld" gebruikten. Zo gooiden ze met stenen naar de agenten. Om "de geweldsspiraal te doorbreken" werd rond 15.30 uur besloten om traangas in te zetten. Ook schoot de marechaussee te hulp.

De politie zette in Eindhoven traangas in:

Betogers in Eindhoven gooien stenen, politie zet traangas in

Rond 16.45 uur renden relschoppers naar het station en werden winkels geplunderd en auto's en fietsen in brand gestoken. Niet veel later was het waterkanon gerepareerd en arriveerden ME'ers uit Amsterdam, maar die konden niet voorkomen dat de camera's op het Stationsplein werden vernield. Daardoor beschikt de politie niet over camerabeelden.

Rapport met leerpunten

Het bleef nog lange tijd onrustig in de stad, doordat er volgens Jorritsma kleine groepjes relschoppers verspreid actief bleven. Hij zou zich later emotioneel uiten over "het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren".

Het feitenrelaas dat Jorritsma vandaag naar de gemeenteraad stuurde, loopt vooruit op het onderzoek dat het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) uitvoert. Dat instituut praat onder meer met alle betrokkenen en verwacht binnen vier weken met een rapportage te komen. Daarin staat welke lessen uit de rellen kunnen worden getrokken.

Burgemeester Jorritsma wil onder meer weten of de politie, gemeente en justitie er alles aan hebben gedaan om de rellen te voorkomen en te beëindigen. Het onderzoek van het COT richt zich niet op de proportionaliteit van het politiegeweld.

Tijdens en na de ongeregeldheden in Eindhoven zijn meer dan zeventig relschoppers opgepakt. Vanochtend werd nog een 35-jarige man aangehouden voor het plunderen van de Jumbo-supermarkt op het station.

STER reclame