Van de Zandschulp opvallende naam bij Australian Open: 'Geen toevalstreffer'

In december 2016 maakt tennissend Nederland voor het eerst kennis met Botic van de Zandschulp als hij Nederlands kampioen wordt door in de finale Robin Haase te verslaan. Gestaag klimt hij op de ranglijst en nu is hij een opvallende naam bij de Australian Open.

De 25-jarige Van de Zandschulp, thans de nummer 151 van de wereld, doet in Melbourne voor het eerst mee aan een grandslamtoernooi. In de voorbereiding doet hij van zich spreken door bij zijn eerste ATP-toernooi direct de kwartfinales te halen.

Ook coach Serena merkt Van de Zandschulp op

Dat valt ook Patrick Mouratoglou op, de Franse coach van Serena Williams. Die twittert: "We moeten leren hoe we de naam van deze jongen uitspreken. Hij blijft maar winnen."

Van de Zandschulp kan er wel om lachen. "Ik zag het ook, ja. Leuk. Mijn voornaam is iets makkelijker voor ze. Ik krijg van scheidsrechters ook vaak de vraag of ze mijn naam goed uitspreken."

Over zijn drie overwinningen bij een van de ATP-evenementen in Melbourne is Van de Zandschulp gematigd tevreden. "Een mooie prestatie, maar ik baal toch wel van de twee matchpoints die ik gemist heb", verwijst hij naar zijn verloren kwartfinale tegen Karen Chatsjanov, de Russische nummer twintig van de wereld.

"Het is een goed gevoel dat ik met die jongens mee kan komen. Meerdere wedstrijden op rij ook. Het waren dus geen toevalstreffers. Voor mij is het belangrijk dat ik een constant niveau ga halen."

Getty Images

Met zijn service en forehand kan Van de Zandschulp flinke dreunen uitdelen. Nu hij fysiek en mentaal ook een stap heeft gemaakt, ziet hij een duidelijke stip aan de horizon. "De tophonderd bereiken."

Debuut in de Nederlandse nacht

Van de Zandschulp debuteert dinsdagnacht om 01.00 uur Nederlandse tijd op de Australian Open. In de eerste ronde staat hij dan tegenover de 17-jarige Spanjaard Carlos Alcaraz, ook een qualifier, maar wel eentje die tien plaatsen hoger staat op de mondiale tennisladder en vorige week de Belg David Goffin, de nummer 15 van de wereld, wist te kloppen.

En Alcaraz kon zich afgelopen weekend in Melbourne geen betere voorbereiding wensen, aangezien het grote talent door Rafael Nadal werd uitgenodigd voor een training.

Robin Haase neemt het dinsdag op tegen de als 28ste geplaatste Serviër Filip Krajinovic.

STER reclame