NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 6/2: Gedupeerde ouders toeslagenaffaire bij premier • Code oranje wegens sneeuwval

Goedemorgen! Premier Rutte en zijn collega's ontvangen gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire in het Catshuis. En vanaf vanavond krijgen we winters weer in Nederland.

Vrij veel bewolking, maar eerst wel langer droog. Later op de dag toenemende kans op regen, in de avond steeds vaker sneeuw. Het wordt 0 tot 7 graden. Zondag sneeuwt het een groot deel van de dag en er staat erg veel wind. Na het weekend is het rustiger, met minder sneeuw, maar wel met erg lage temperaturen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland zit in een overgangsperiode naar koud winterweer. In de avonduren begint het vanuit het zuiden te sneeuwen en dat sneeuwgebied breidt zich over het land uit. Het KNMI heeft voor zaterdagavond code geel afgegeven vanwege gladheid door sneeuwval.
  • Premier Rutte, staatssecretaris Van Huffelen en minister Hoekstra ontvangen acht ouders die gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire. Onderwerp van gesprek in het Catshuis is de trage afwikkeling van de compensatie.
  • In de Eredivisie is nummer twee PSV aan de beurt met een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Door de nederlaag tegen Feyenoord afgelopen weekeinde is de achterstand van de Eindhovenaren op Ajax gegroeid naar 7 punten. Vitesse, de nummer drie in de Eredivisie, speelt uit tegen SC Heerenveen.

Wat heb je gemist?

Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) krijgt steeds meer meldingen over mensen met extreme denkbeelden, die de wet overtreden of plannen hebben om geweld te gebruiken. Het LSE kreeg voor de coronacrisis één melding per maand binnen, nu zijn dat er meerdere per week.

De meldingen gaan vooral over complotdenkers en extreemrechtse groepen die online snel radicaliseren. De onzekerheid en angst door de coronacrisis zijn "een voedingsbodem voor extremisme", zegt LSE-directeur Saskia Tempelman. "Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat de staat het binnenkort niet meer in de hand heeft en er chaos uitbreekt. Ze gaan zichzelf en hun kinderen voorbereiden op hoe ze moeten overleven als het misgaat."

Er moet meer bewustzijn en kennis komen bij hulpverleners over deze groeiende groep, zegt Tempelman. "Mensen kunnen echt de weg kwijtraken en zelfs tot geweld overgaan. We moeten dat beter leren herkennen."

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Een uit de hand gelopen Zoom-vergadering van de dorpsraad van het Britse dorp Handforth is inmiddels door miljoenen mensen bekeken en leidt tot verbazing en hilariteit op internet. Leden van de raad zouden vergaderen over sociale woningbouw en de parkeergelegenheid in het dorp vlak bij Manchester. Maar de bijeenkomst verzandde al snel in een discussie over wie er de baas was:

'Als dit het internet over gaat, breekt de pleuris uit'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl