Joe Biden AFP

Als het aan de Amerikaanse president Biden ligt, krijgt zijn voorganger Donald Trump geen toegang meer tot geheime inlichtingenrapporten. Het is gebruikelijk dat oud-presidenten die bevoegdheid wel hebben.

In zijn eerste tv-interview sinds zijn inauguratie maakte Biden duidelijk dat dat privilege wat hem betreft wordt afgenomen van Trump. "Ik denk dat het voor hem niet noodzakelijk is om die briefings te kunnen inzien", zei Biden tegen CBS News. "Wat is het nut daarvan, behalve dat hij mogelijk per ongeluk iets lekt?"

De Amerikaanse president wijst in het interview, dat zondagnacht traditioneel vlak voor de Super Bowl wordt uitgezonden, op het "grillige gedrag" van zijn voorganger:

President Biden: "Trump heeft grillig gedrag"

De woordvoerder van het Witte Huis zei eerder deze week dat de regering kijkt naar de kwestie. De voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Adam Schiff, is een van de mensen in Washington die oproept om Trumps toegang tot de briefings af te nemen. "Ik denk niet dat hij ermee te vertrouwen is, nu niet en in de toekomst niet."

Volgende week begint in de Senaat de behandeling van de tweede afzettingszaak tegen Trump. Hij zal daar zelf niet bij getuigen, werd gisteren bekend.

STER reclame