Christopher Plummer bij de première van 'All the Money in the World' in december 2017 EPA

De Canadese acteur Christopher Plummer is overleden. De man die wereldberoemd werd met zijn vertolking van kapitein Von Trapp in The Sound of Music was 91 jaar.

Plummer was tot op hoge leeftijd actief, zijn carrière omspande ruim zeventig jaar. Daarin won hij meerdere prijzen, zoals een Oscar in 2011 voor Beste bijrol in de film Beginners, Emmy Awards, twee Tony Awards en een Golden Globe.

Plummer was een veelzijdig acteur die zowel op film en televisie als op het toneel uitstekend uit de voeten kon. Hij maakte zijn debuut op Broadway in 1954 en was daarna te zien in vele hoofdrollen, zoals Cyrano de Bergerac en de Shakespeare-stukken Macbeth en King Lear.

Plummer brak door met 'The Sound of Music' maar bleef tot op hoge leeftijd acteren en prijzen winnen:

Veel onderscheiden Christopher Plummer overleden

Voor toneelacteur Plummer begon de filmcarrière in 1958, toen hij al bijna 30 was. Zijn grote doorbraak was zoals gezegd The Sound of Music, de musicalfilm uit 1965 over de familie Von Trapp, die Oostenrijk moet ontvluchten ten tijde van het nazi-bewind. Plummer speelt kapitein Von Trapp, de weduwnaar met zeven kinderen die een nieuw kindermeisje aanneemt (Julie Andrews) waar hij het nodige mee te stellen krijgt.

De film werd een daverend succes en sleepte vijf Oscars in de wacht. Op televisie was de film tientallen jaren een kijkcijferkanon dat met name in de kerstperiode werd uitgezonden. Vooral de liedjes hebben eeuwigheidswaarde gekregen.

Zoals Do-Re-Mi:

Plummer had ambivalente gevoelens over de film, hij prees het vakmanschap waarmee hij was gemaakt, maar was weinig enthousiast over de in zijn ogen tweedimensionale rol van de kapitein. Aan het maken had hij weinig plezier beleefd, alleen de samenwerking met Julie Andrews was positief. Hij noemde de film wel eens smalend The Sound of Mucus (slijm).

Ook op latere leeftijd was Plummer met zijn rijzige gestalte en gedistingeerde voorkomen een veelgevraagd acteur. In 1999 won hij als 70-jarige drie prijzen voor zijn rol in de film The Insider, maar meer dan tien jaar later volgde een nog veel groter succes. Voor zijn rol in Beginners sleepte hij maar liefst dertig prijzen in de wacht, waaronder een Oscar.

'Toonbeeld van een acteur'

"De wereld is vandaag het toonbeeld van een acteur verloren en ik een dierbare vriend", reageert Julie Andrews op de dood van Plummer. "Ik koester de herinneringen aan ons werk samen en alle humor en pret die we door de jaren heen deelden."

Ook andere medespelers denken met liefde terug aan hun werk met Plummer. Helen Mirren, die met hem in The Last Station speelde, noemt hem een krachtig acteur en mens. "Hij deinsde nergens voor terug, was vol energie, dapper, wijs, professioneel. Een Groots Acteur in de ware zin van het woord."

"Er zijn maar weinig carrières die zo lang duren en zoveel impact hebben", meent Chris Evans, die twee jaar terug met Plummer werkte voor Knives Out.

"Wat een man. Wat een talent. Wat een leven", reageert ook regisseur Ridley Scott, die halsoverkop met Plummer kwam te werken toen de scènes van Kevin Spacey wegens een seksschandaal uit de film All the Money in the World werden gesneden. "Wat een geluk om met hem te werken." De invalbeurt leverde Plummer zijn derde Oscarnominatie op.

Plummer woonde met zijn derde vrouw Elaine Taylor in Connecticut in de Verenigde Staten. Hij was de vader van actrice Amanda Plummer.

STER reclame