Joel Seegers uit Drempt, aan het werk met zijn gps-systeem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Registratie moet eind maken aan diefstal dure gps-systemen op platteland

Boeren, loonwerkers en bedrijven die werken aan grondverzet kunnen vanaf vandaag hun gps-systemen laten markeren en registreren. Zo moet een eind komen aan de diefstal van de apparaten die tot 30.000 euro per stuk kosten. Vorig jaar alleen al werd voor 1,7 miljoen euro aan gps-systemen gestolen.

"Je wordt gewoon woest. Je denkt dat je het goed voor elkaar hebt met de beveiliging en je denkt dus: mij overkomt het niet. Maar dan gebeurt het toch," vertelt Joël Seegers bij Omroep Gelderland.

Hij heeft een loonbedrijf in Drempt. Eind juli maakten dieven een gat in een damwand aan de achterkant van zijn loods en gingen er met vijf dure gps-systemen vandoor. "Ze wisten precies wat ze deden. Machteloos voel je je de volgende ochtend als je het ontdekt."

De gps-systemen worden gebruikt om het werk makkelijk en efficiënt te kunnen doen. "Je hoeft alleen de lijntjes te volgen, je kunt heel precies inzaaien en voorkomt overlap", legt Seegers uit. "We waren er met z'n allen hier in het bedrijf heel blij mee. Maar ik denk niet dat ik ze ooit weer terug ga zien."

Een jaar geen winst meer

Volgens brancheorganisatie Cumela brengen bendes de gestolen gps-apparatuur naar Oost-Europa. Ze veroorzaken veel schade. "Een boer heeft al snel drie systemen. Als je niet verzekerd bent, dan maak je na diefstal heel het jaar geen winst meer", aldus Gerwin Otten van Cumela. De brancheorganisatie biedt nu samen met de Land- en Tuinbouworganisatie LTO alle gebruikers de mogelijkheid om de apparaten te registreren via Stop Heling.

De eigenaren kunnen hun apparaten ook markeren met 'onverwoestbare' stickers. "We hebben bedacht dat het een label moet zijn dat je met speciale lijm bevestigt. Die krijg je er alleen nog maar af met een slijptol, waarbij het apparaat behoorlijk wordt beschadigd en hij minder waard wordt in het helingcircuit", zegt Otten.

"Nee papa, dat ga ik niet doen"

Joël Seegers uit Drempt doet mee. Want afgezien van de enorme kostenpost heeft de inbraak ook een flinke indruk op hem gemaakt. "Als het 's avonds schemert en ik vraag aan mijn zoontje of hij de schuurdeur dicht wil gaan doen, zegt hij: nee papa, dat ga ik niet doen. Hij gaat niet meer alleen naar achter toe in het donker."

Advertentie via Ster.nl