Charges in Urk tijdens Koninginnenacht

Aangepast

De nacht voorafgaand aan Koninginnedag is bijna overal rustig verlopen. Uitzondering was Urk, waar de politie een charge uitvoerde tegen 150 jongeren die overlast veroorzaakten.

In Urk is het gewoonte dat jongeren in de Koninginnenacht na een avond drinken de straat opgaan met scooters, vaak zonder uitlaat.

De burgemeester had de jongeren gewaarschuwd en extra alcoholcontroles aangekondigd. Rond 05.00 uur troken de jongeren naar het huis van de burgemeester.

Politie en ME veegden de straat schoon. Daarbij zouden jongeren zijn geslagen, omdat ze bleven zitten. Rond 07.00 uur was het rustig.

Life I Live

'Koninginnenach' in Den Haag trok zo'n 175.000 bezoekers. De politie is tevreden over het verloop van Life I Live, zoals de Koninginnenach voortaan heet.

Er deden zich nauwelijks meer incidenten voor dan op normale uitgaansavonden. Na afloop werden dertig mensen opgepakt, onder meer voor het deelnemen aan vechtpartijen.

De politie denkt dat het relatief rustige verloop te maken heeft met de nieuwe opzet, waarbij de optredens van muziekgroepen over meerdere podia zijn verspreid.

Guus Meeuwis

Ook in Utrecht is de politie tevreden over het verloop van de festiviteiten. Traditioneel begon de vrijmarkt hier al om 18.00 uur gisteravond. Het leek volgens de politie wat minder druk dan vorig jaar, toen zo'n 200.000 mensen 's avonds de vrijmarkt bezochten.

In Amsterdam zijn er geen ongeregeldheden geweest. Er waren wel honderd aanhoudingen, maar dat is voor deze nacht niet uitzondelijk, zegt de politie.

Later vandaag is er op het Museumplein een muziekfestijn van Radio 538, waar onder meer Guus Meeuwis, Gerard Joling, Alain Clark en dj Armin van Buuren optreden.

Noodrem

Bezoekers van dit evenement die met de trein naar Amsterdam komen, krijgen het advies om op Station Zuid uit te stappen. "Dat is de snelste route naar het Museumplein", zegt Yvette Moll van de politie. Folders bij de stations en matrixborden geven de looproute aan.

Vorig jaar was het treinverkeer in en om Amsterdam een chaos, doordat passagiers aan de noodrem trokken en over het spoor werd gelopen. Als dat vandaag weer gebeurt, wordt daar "extra hard en streng" tegen opgetreden, zegt Moll.

"We geven boetes van 200 euro die meteen afgerekend kunnen worden. Dus is er minder geld om vandaag aan iets leuks uit te geven."

STER Reclame