ANP

De Franse dierentuin die drie leeuwen uit Artis zou overnemen, ziet af van dat besluit. Het mannetje van 3 en twee vrouwtjes van 8 en 9 jaar oud zouden nog deze maand naar een park in Zuid-Frankrijk verhuizen, omdat de Amsterdamse dierentuin door de coronacrisis geen geld heeft voor een nieuw leeuwenverblijf, dat vier miljoen euro kost. Het huidige verblijf stamt uit 1927.

Met de Fransen was afgesproken dat de leeuwen daar tijdelijk mochten verblijven. Artis-directeur Rembrandt Sutorius noemt het ontzettend jammer dat de verhuizing plotseling niet doorgaat. "We hadden dit zorgvuldig voorbereid in de absolute overtuiging dat we een goede plek voor onze leeuwen hadden gevonden. Helaas blijkt het verblijf, ondanks eerdere informatie en afspraken, niet beschikbaar. Het Franse park heeft hiervoor excuses aangeboden."

Franse reactie

Directeur Pierre Caillé van de Franse dierentuin La Palmyre zegt tegen de NOS dat het gaat om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De Nederlandse leeuwen zouden naar het verblijf van een leeuwin gaan, zodra die leeuwin zou zijn verhuisd naar een andere Franse dierentuin.

Toen die verhuizing opeens niet doorging is een andere afweging gemaakt. "Het is een risico om de drie leeuwen uit Artis samen te plaatsen bij onze leeuwin. Het is denkbaar dat ze elkaar aanvallen", zegt Caillé. "We zouden haar tijdelijk in een kleiner onderkomen kunnen onderbrengen, maar dat vinden we geen gepaste oplossing."

Dierentuin La Palmyre is sinds november gesloten vanwege de Franse lockdown.

Zorgen

Artisdirecteur Sutorius weet nog niet wat er nu met de leeuwen gaat gebeuren. "We zijn nog niet eens van de schrik bekomen. Feit blijft dat onze financiële situatie onverminderd zorgelijk is", zegt hij.

Artis meldde eerder dat het moet reorganiseren, waardoor zo'n 35 mensen hun baan verliezen. Ook andere dierentuinen moeten maatregelen nemen omdat ze het financieel zwaar hebben.

Een week geleden legde de Artisdirecteur uit waarom de leeuwen weg moeten:

Waarom de leeuwen weggaan uit Artis

STER reclame