Bezoekers van het congres van de Iraanse oppositie in 2018 in Villepinte
NOS Nieuws

Iraanse diplomaat krijgt 20 jaar voor beramen aanslag bij Parijs

Vier Iraniërs zijn in België tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor het beramen van een bomaanslag op een congres van de Iraanse oppositie, in Frankrijk in 2018.

De hoogste straf was voor een diplomaat die was verbonden aan de Iraanse ambassade in Oostenrijk. Hij kreeg twintig jaar, de hoogst mogelijke straf voor poging tot terroristische moord en deelname aan een terroristische organisatie.

De diplomaat, Assadollah Assadi, ontkent alle betrokkenheid en ook de Iraanse regering zegt er niets mee te maken te hebben.

Tip veiligheidsdiensten

In juni 2018 zette de politie na een tip van onbekend gebleven veiligheidsdiensten een auto aan de kant in de buurt van Brussel. Daarin zat een Belgisch echtpaar van Iraanse afkomst. Ze waren op weg naar Villepinte, in de buurt van Parijs.

Daar had een Iraanse oppositiegroep een massabijeenkomst georganiseerd die werd bijgewoond door onder anderen de advocaat van de Amerikaanse president Trump, Rudy Giuliani, en een voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: de Republikein Newt Gingrich.

In de auto lag een koffer met daarin een bom van 500 gram hoogst explosief TATP en 22.000 euro in contanten. De bom kon vanaf honderden meters afstand op scherp worden gezet.

Volgens experts was de bom van professionele kwaliteit en had hij aanzienlijke schade kunnen aanrichten, ook door de paniek die na een ontploffing zou zijn uitgebroken.

Assadi werd een dag later aangehouden in Duitsland. Hij zou het echtpaar dat de bom vervoerde, hebben gerekruteerd en de bom in een restaurant in Luxemburg aan hen hebben overhandigd. In zijn auto werd een overstelpende hoeveelheid bewijsmateriaal gevonden, meldde het Belgische tv-programma Terzake in een reconstructie van de zaak.

Vakantie

Persbureau AP zag een document van de Belgische geheime dienst Staatsveiligheid, waarin staat dat Assadi op papier voor de Iraanse ambassade in Oostenrijk werkte maar in werkelijkheid een officier van het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid was.

Volgens de rechtbank was Assadi op het moment van zijn aanhouding in Duitsland op vakantie en daarom kon hij geen aanspraak maken op zijn diplomatieke onschendbaarheid.

De vierde verdachte is een Belgische man, eveneens van Iraanse afkomst. Hij werd bij de oppositiebijeenkomst in Villepinte aangehouden, omdat hij zich vreemd gedroeg. In zijn telefoon stond één nummer: dat van ene Daniël, wat de codenaam van Assadi zou zijn.

Het echtpaar kreeg celstraffen van vijftien en achttien jaar, de vierde verdachte zeventien jaar. Van alle drie is de Belgische nationaliteit afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl