Dominic Ongwen voor de rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag in 2015 ANP

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Dominic Ongwen schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De ex-commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA), een Ugandese terreurgroep, zal op een later moment zijn straf horen.

Ongwen groeide op in het noorden van Uganda. In 1988 werd hij als kind op weg naar school ontvoerd door het Verzetsleger, waarna hij werd gedwongen om als kindsoldaat te strijden tegen het leger van Uganda. Ongwen werd met de jaren steeds belangrijker binnen dat Verzetsleger en werd uiteindelijk de rechterhand van oprichter Joseph Kony.

Bij de strijd van het Verzetsleger zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. Naar schatting zijn zo'n twee miljoen mensen gevlucht. Ook wordt de rebellengroep ervan verdacht ledematen te hebben afgehakt en duizenden kinderen ontvoerd te hebben, die vervolgens zijn ingezet als kindsoldaten of seksslaven.

In 2003 klopte de Ugandese regering aan bij het ICC in Den Haag. Dat stelde een onderzoek in naar de terreurgroep. Een jaar later werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen vijf leiders. Van hen bleken alleen Ongwen en Kony nog in leven. Sinds 2015 zit Ongwen in de gevangenis in Scheveningen.

Ongwen claimde zelf onschuldig te zijn. Volgens z'n advocaat is hij juist slachtoffer en had hij geen andere keus. "Als je als kind gevangen wordt genomen door Joseph Kony, kan je geen dader worden. De handelingen die je uitvoert zijn niet van jou, maar van het Verzetsleger", zei de advocaat eerder tegen International Justice Monitor.

Volgens de rechter was er "overweldigend bewijs" dat Ongwen volledig toerekeningsvatbaar was in de periode waarin de misstanden plaatsvonden. Als voorbeeld werd het nauwkeurig plannen van aanvallen genoemd.

STER reclame