NOS Nieuws

FNV-leden kunnen stemmen op nieuwe voorzitter, en er valt wat te kiezen

Wordt het meer actievoeren of juist met onderhandelen proberen resultaten te halen? De bijna 1 miljoen leden van vakbond FNV kunnen vanaf vandaag stemmen voor een nieuwe voorzitter. De huidige, Han Busker, heeft aangekondigd dat hij in maart vertrekt.

De strijd gaat tussen de huidige vice-voorzitters Kitty Jong en Tuur Elzinga. Jong presenteert zich als actievoerder; Elzinga, die recent als pensioenonderhandelaar het pensioenakkoord sloot, denkt dat met onderhandelen betere resultaten geboekt worden.

Kandidaat-voorzitter Kitty Jong bij het debat, gisteravond

Dat verschil tussen de twee kandidaat-voorzitters bleek ook tijdens een bij vlagen pittig debat, gisteravond. "Met Kitty lopen we het gevaar dat we aan invloed in gaan boeten in Den Haag", zei Elzinga. Jong reageerde: "Politiek is per definitie onbetrouwbaar. Werkgevers zijn heel vaak opportunistisch. Wij zijn naïef daarin."

Volgens haar is het gevaarlijk om als vakbond grote sociale akkoorden te sluiten, zoals het sociaal akkoord uit 2013 en het pensioenakkoord. "Het kost ons leden. Je wordt er niet sterker van. We doen het voor een maatschappelijk belang, maar we zijn een ledenvereniging."

"Het pensioenakkoord hebben we voorgelegd aan de leden en meer dan driekwart heeft ermee ingestemd", zei Elzinga daarover. Uiteindelijk gaat het er volgens hem om welk resultaat je binnenhaalt. "Als je niet aan tafel wil zitten om samen resultaten af te spreken, dan laat je het aan de goden, of erger nog aan die onbetrouwbare politiek van jou."

Kandidaat-voorzitter Tuur Elzinga, net als Jong nu al vice-voorzitter

Jong zei in het debat dat ze alleen nog wil gaan voor grote sociale akkoorden als die 100 procent binnen de FNV-agenda passen. "Als je zegt 'we gaan onderhandelen voor een akkoord', dan moet jij iets in je hoofd hebben dat je weg kan geven", ze ze daarover. Elzinga noemde dat "een verliezersstrategie".

Veranderingen bij bond

Volgens beide kandidaten moet de FNV meer op de werkvloer te vinden zijn en er veel beter in slagen om nieuwe leden binnen te halen, bijvoorbeeld onder jongeren en flexwerkers. Jong: "De samenleving ziet er heel anders uit, de arbeidsmarkt ziet er heel anders uit. Het zijn doelgroepen die niet weten dat ze ons nodig hebben en wij spreken hen niet aan. Daar moet je wel iets mee."

"We moeten veel meer doen om die jonge mensen die enthousiast zijn en die van alles willen een zichtbare plek in de FNV te geven", zei Elzinga over zijn plannen voor jonge leden.

FNV-leden kunnen tot 9 maart stemmen. Een dag later wordt bekend wie Han Busker opvolgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl