NOS Sport

Onasanya jaagt voor Oostenrijk op olympisch succes: 'Ik blijf echter Nederlandse'

Bobsleester Onasanya: 'Winnen wereldbeker is een een droom'

Ze droomt al van een olympische medaille volgend jaar in Peking. Daar wappert dan wel de Oostenrijkse vlag bij, het nieuwe thuisland van bobsleester Jennifer Onasanya. Ze is geboren in Nederland, maar in de bob al jaren noodgedwongen actief voor Oostenrijk. Vrijdag starten de wereldkampioenschappen in het Duitse Altenberg. Met de Oostenrijkse pilote Katrin Beierl behoort de 26-jarige Onasanya tot de favorieten voor een medaille.

Twee keer brons en een keer zilver in de wereldbeker, derde op de Europese kampioenschappen en winnares van het wereldbekerklassement: het seizoen van de voormalig speerwerpster in Oostenrijkse dienst kan al niet meer stuk.

"Het winnen van de wereldbeker is een droom. Ik had niet verwacht dat die ooit zou uitkomen. Tevreden ben ik al, maar een WK-medaille maakt het helemaal af", zegt ze over de mondiale titelstrijd, waar de vrouwen zaterdag en zondag in actie komen.

Humphries

De strijd op de allesbehalve eenvoudige Duitse baan wordt over vier runs beslecht. "Altenberg is door de flinke daling en de korte en lange bochten voor iedereen lastig. Daarnaast is de concurrentie is groot. De in Canada geboren maar voor Amerika sleeënde Kaillie Humphries, olympisch kampioene in 2010 en 2014 en vorig jaar winnaar van WK-goud in Altenberg, doet het hier altijd heel goed."

"Bovendien staan er vier Duitse sleeën aan de start. Duitsland is heel sterk. In de wereldbeker staan er maar drie teams per land aan de start. Dus er zijn nogal wat kandidaten voor het podium", blikt Onasanya vooruit.

Blijdschap Jennifer Onasanya (rechts) en Katrin Beierl

Onasanya vormt al jaren een koppel met de Oostenrijkse Katrin Beierl. Ze was, nadat een enkelblessure een einde maakte aan haar aspiraties in de atletieksport, even in Nederland actief in het bobsleeën. Geldgebrek bij de bond en weinig potentieel dreven haar uiteindelijk in 2016 richting Oostenrijk. "Bobsleeën is hier een van de grote wintersporten. De aandacht is groot. Al onze wedstrijden worden uitgezonden. Dat is natuurlijk prettig. En een groot verschil met Nederland."

Onasanya droomde al jong van deelname aan de Spelen en dat gaat volgend jaar ook gebeuren. Peking is dan het olympisch strijdtoneel. Kwalificatie is geen issue. "We behoren hier op de WK tot de titelkandidaten", legt ze uit. "We hebben de wereldbeker gewonnen. En dat terwijl ik deze winter maar weinig heb kunnen trainen in Oostenrijk. Katrin en ik kunnen nog flink verbeteren. Over de kwalificatie maak ik me niet druk."

Verhuizing

Onasanya werkte, naast het bobben, lang fulltime in de gehandicaptenzorg. Haar werkgever is akkoord gegaan met een jaar onbetaald verlof, zodat ze haar olympische droom kan najagen. Daarvoor moest ze wel van nationaliteit wisselen. In december kreeg ze haar Oostenrijkse paspoort. In maart verhuist ze naar een appartement in Innsbruck. "Dan kan ik veel meer trainen. Er is nog veel progressie mogelijk."

Het Oostenrijkse bobsleeduo Jennifer Onasanya en Katrin Beierl

De focus gaat na het seizoen direct op Peking 2022. "Onze vooruitzichten zijn goed. De resultaten van deze winter onderstrepen dat we goed bezig zijn. We maken een goede kans op het podium op de Olympische Spelen."

In dat geval met de vlag van Oostenrijk als eerbetoon. Voelt ze zich al Oostenrijkse? "Dat zou ik niet zo zeggen. Ik ben en blijf Nederlandse. Ik heb een Oostenrijks paspoort aangenomen om mijn olympische droom waar te maken. Ik heb deze weg bewandeld om naar de Spelen te kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl