Nils Eekhoff is ontroostbaar na zijn WK-diskwalificatie ANP

Wielrenner Nils Eekhoff heeft ook bij het sporttribunaal CAS in Lausanne geen gelijk gekregen in zijn zaak tegen de internationale bond UCI. De Nederlander had gehoopt alsnog wereldkampioen bij de beloften van 2019 te worden.

Eekhoff was naar het CAS gestapt, omdat hij na de WK-wegwedstrijd in Yorkshire was gediskwalificeerd. Hij zet nu een streep onder de zaak: "Ik steek er geen energie meer in", zegt hij tegen het AD.

Te lang achter de auto gereden

Eekhoff was vroeg in de wedstrijd ten val gekomen. Bij die crash schoot zijn schouder uit de kom, maar de wielerbelofte zette de koers toch voort. In de achtervolging op het peloton zou hij te lang hebben gestayerd achter een auto en zich bij het aanpakken van een bidon hebben laten voorttrekken.

Hoe dan ook, Eekhoff slaagde erin zich weer bij het peloton te voegen en sprintte daarna naar de wereldtitel. Toen hij zijn regenboogtrui in ontvangst wilde nemen, hoorde hij pas dat hij gediskwalificeerd was.

2019: stayeren kost wielrenner Eekhoff wereldtitel bij beloften Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Iedere renner ziet het als iets vanzelfsprekends, omdat het in elke koers gedoogd wordt", zegt Eekhoff over het stayeren aan het AD. "Zonder die auto's ben je klaar als je pech hebt. In het peloton weet iedereen hoe het werkt."

"Het afgelopen jaar werden er grappen over die jurybeslissing gemaakt. Reden we terug achter de auto's, nadat we met een groepje renners waren gaan pissen. Riep Simon Geschke dat ik natuurlijk als enige zou worden gediskwalificeerd."

De 23-jarige Eekhoff staat onder contract bij Team DSM. Afgelopen jaar werd hij knap tweede bij de NK op de VAM-berg achter Mathieu van der Poel.

In 2019 gaf de UCI al een reactie op de diskwalificatie van Nils Eekhoff. Bekijk die hieronder.

Reactie UCI op diskwalifcatie Eekhoff: 'Geen andere beslissing mogelijk'

STER reclame