1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: AOW-leeftijd naar 66

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de voorstellen van minister Henk Kamp (VVD) om de AOW-leeftijd te verhogen naar 66 jaar. Daarnaast moet er 700 miljoen euro worden bezuinigd op het pensioensparen. De maatregelen waren al aangekondigd in het regeer- en gedoogakkoord.

Minister Kamp wil de pensioenpremie die jaarlijks belastingvrij mag worden gespaard verlagen. Werknemers bouwen dan minder pensioen op. Daardoor moeten ze in de toekomst zo'n vijf jaar langer werken voor hetzelfde pensioen, bevestigen bronnen rond het kabinet. Deze maatregel gaat al in 2013 in.

Eind van de rit

Op dit moment bouwen de meeste werknemers ieder jaar een klein deel, 2,25 procent, van het aanvullende pensioen op. In de toekomst wordt dat 2 procent. De pensioenpremie gaat omlaag en aan het eind van de rit levert dit dus een lager pensioen op. Volgens een berekening van de FNV komt het pensioen dan in totaal zo'n 13 procent lager uit. Dat kan alleen gecompenseerd worden door langer te werken.

Door de aftrekbaarheid van de premie te verlagen, komen er voor de overheid weer meer belastingen binnen. In totaal moet deze maatregel 700 miljoen euro opleveren.

Wachten

Minister Kamp loopt met deze maatregelen vooruit op een nieuw pensioenakkoord waarover de sociale partners onderhandelen. Dat akkoord zou vorig jaar al worden afgerond, maar het laat nog steeds op zich wachten.

De minister wil voorkomen dat door dit uitstel het kabinet de bezuinigingen op de pensioenen niet binnenhaalt. Kamp heeft al wel aangekondigd dat hij de plannen aanpast als sociale partners er alsnog in slagen een akkoord te bereiken over een nieuw pensioenstelsel.

'Slecht'

Een woordvoerder van vakcentrale FNV noemt de voorstellen 'prematuur' en 'slecht'. Werkgevers en werknemers onderhandelen over het koppelen van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. Die stijgt dus automatisch verder dan 66 jaar, maar in ruil daarvoor willen de vakbonden dat de AOW omhoog gaat. Ook moeten er maatregelen worden genomen om mensen langer aan het werk te houden, vinden de bonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl