SS-leider Himmler reikt in Nederland onderscheidingen uit
NOS Nieuws

Duitsland maakt bekend welke Nederlanders Duitse oorlogsuitkering ontvangen

Na jaren aandringen heeft Duitsland een lijst vrijgegeven met namen van Nederlanders die een Duitse oorlogsuitkering krijgen. Het gaat om mensen die in de Tweede Wereldoorlog aan Duitse kant vochten en daarbij gewond raakten, en hun nabestaanden.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën schrijft aan de Tweede Kamer dat de Duitse bevoegde autoriteit gehoor heeft gegeven aan het informatieverzoek. Nederland heeft een lijst ontvangen met namen en de hoogte van de pensioenen over de jaren 2015 tot en met 2019.

Verschillende Kamerleden, onder wie CDA'er Pieter Omtzigt, hebben jarenlang aangedrongen op die informatie. Omdat de Nederlandse Belastingdienst niet over de gegevens uit Duitsland beschikte, konden de ontvangers die uitkeringen opstrijken zonder dat ze er belasting over hoefden te betalen.

Tegelijkertijd betalen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wel belasting over de veel lagere oorlogspensioenen die zij ontvangen. Veel politici vinden dat pijnlijk en onrechtvaardig.

Tot 1300 euro per maand

In 2019 waren er nog 34 Nederlanders die 'Kriegsbeschädigtenrente' ontvingen. Het gaat dan voornamelijk om oud-SS'ers en hun nabestaanden. Volgens historici zitten er mogelijk ook oorlogsmisdadigers tussen. De bedragen variëren van enkele honderden euro's tot 1300 euro per maand.

Staatssecretaris Vijlbrief schrijft dat de Belastingdienst de lijst uit Duitsland de komende tijd zal beoordelen en zal controleren of de uitkeringen wel of niet zijn opgegeven bij de fiscus door de ontvangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl