Rudi Lubbers toont het beeldje dat hoort bij het bondsridderschap ANP

Bondsridder is hij nu: oud-topbokser Rudi Lubbers. Hij werd maandagmiddag door de Nederlandse boksbond geëerd. De 75-jarige Lubbers ontving het bij die eretitel behorende glazen beeldje uit handen van voorzitter Boris van der Vorst in de Boksschool Albert Cuyp in Amsterdam.

"Een historische plek, hier stond de wieg van vele bokskampioenen", zegt Van der Vorst. "Een passende locatie voor een oud-bokser die enorm veel respect en waardering verdient voor zijn loopbaan."

'Bijzondere aanleiding'

Deze week verschijnt een biografie over het turbulente leven van Lubbers, die van de partij was op twee Olympische Spelen. De bond greep het verschijnen van Lubbers' levensverhaal aan om hem in het zonnetje te zetten.

"We vinden het als bestuur van de bond belangrijk om onze oude krijgers te eren. Dat doen we eens in de zoveel tijd", aldus Van der Vorst, die ook moet toegeven dat het wel even heeft geduurd voor die erkenning er kwam. "Je kunt zeggen dat het in dit geval rijkelijk laat is, gezien het feit dat Rudi al 75 is, maar we kiezen altijd een bijzondere aanleiding."

"Het verhaal van Lubbers is een boeiend verhaal, waarin natuurlijk ook zijn neergang aan bod komt. Daar word je wel even stil van."

Rudi Lubbers (links) tijdens een partij in 1972 ANP

Lubbers was acht jaar lang onafgebroken Nederlands kampioen in het zwaargewicht en verloor in ruim 140 partijen nooit van een landgenoot. In 1973 kreeg de Nederlander de kans om het op te nemen tegen Muhammad Ali, 'The Greatest'.

In de verzengende hitte van het Indonesische Jakarta bleef Lubbers twaalf ronden overeind tegen de Amerikaanse bokslegende. Hij verloor uiteindelijk op punten.

Busje in Bulgarije

Na zijn boksloopbaan ging Lubbers verder als door Europa trekkende kermisexploitant. Zijn leven veranderde toen hij in Portugal werd gearresteerd op verdenking van de smokkel van 350 kilo hasj.

Lubbers, die altijd heeft ontkend, zat jarenlang in een Portugese gevangenis. Na zijn vrijlating probeerde hij zijn leven in Nederland weer op te pakken en zijn onschuld te bewijzen. Toen hij daarin niet slaagde, trok Lubbers, verbitterd omdat de Nederlandse overheid hem niet had geholpen, naar Bulgarije.

Daar werd hij enkele jaren geleden opgezocht door de makers van het tv-programma Andere Tijden Sport. Lubbers leefde bij de Zwarte Zee in een busje zonder sanitaire voorzieningen, met zijn vrouw Ria en een groot aantal zwerfhonden.

Bekijk hieronder de aflevering van Andere Tijden Sport uit 2019, waarin de makers van het programma in Bulgarije op zoek gaan naar Lubbers.

Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven

De uitzending maakte veel los. Onder aanvoering van oud-wielrenner Rini Wagtmans, die vreesde dat Lubbers in de koude Bulgaarse winter zou overlijden, werd een hulpactie opgestart. De inzameling bracht ruim 25.000 euro op, waardoor Lubbers in staat werd gesteld om terug te keren naar Nederland.

"Het gaat nu echt goed met hem. Hij heeft wel de zorgen voor zijn vrouw, die in een verzorgingshuis verblijft", weet Van der Vorst. "Het was een leuk moment, vanmiddag in de boksschool. Rudi was vereerd en blij met de onderscheiding."

Onder anderen Arnold Vanderlyde, Nouchka Fontijn en Peter Müllenberg werden eerder benoemd tot bondsridder.

STER reclame