Jouke Hoogeveen onderweg naar de Nederlandse titel op natuurijs ANP

Exact een jaar na het veroveren van de Nederlandse titel op natuurijs, heeft marathonschaatser Jouke Hoogeveen aangekondigd te stoppen. De 42-jarige Heilooënaar hakte de knoop door nadat de KNSB definitief een streep door het marathonseizoen had gezet vanwege de coronapandemie.

Hoogeveen veroverde vorig jaar op de Weissensee de nationale titel na een wedstrijd over 150 kilometer, de grootste prijs uit zijn veertien jaar als wedstrijdrijder op het hoogste niveau.

"Door de omstandigheden heb ik veel tijd gehad om na te denken", vertelt Hoogeveen aan de website skatenl.nl. "Het was een moeilijk besluit. Ik had dit jaar graag nog die trui willen verdedigen."

Bekijk hieronder hoe Hoogeveen vorig jaar zegevierde op de Weissensee:

Hoogeveen en Kamminga zegevieren bij Open NK op Weissensee

Ook had Hoogeveen nog graag zijn palmares willen verrijken. "Want ik heb heel mooie dingen laten zien, heb mooie wedstrijden en klassementen gewonnen, maar nooit die 200 kilometer."

De schaatser had gehoopt om dat nog te bewerkstelligen dit seizoen, maar realiseerde zich al snel dat het onmogelijk zou worden met de voortdurende coronacrisis. "Dan vraag je je af of je het voor elkaar kunt krijgen nog een jaar alles op alles te zetten met dat doel. Dat was moeilijk. Ik wist niet of ik dat nog kan, of ik het nog wil", aldus Hoogeveen.

Begin dit jaar liet ook Erik Jan Kooiman weten een punt achter zijn loopbaan te zetten. De 34-jarige marathonschaatser, die ook op de langebaan actief was, heeft onder andere het werelduurrecord op zijn naam staan en won in 2018 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

STER reclame