ANP

De man die vorige week in een video journalisten aanraadde naar het buitenland te vluchten of ontslag te nemen omdat hun anders iets wordt aangedaan, is aangehouden. De aanhouding was zaterdag, meldt het Openbaar Ministerie. De verdachte is verhoord en komt vandaag nog vrij.

Het gaat om een man van 39 uit Almere. Na de rellen op het Amsterdamse Museumplein van vorige week zondag had hij een video op sociale media gezet. Daarin zei hij onder meer dat er een zwarte lijst rondging met fotografen en journalisten. Hij raadde hun aan te vluchten omdat "ik weet dat jou zo meteen wat wordt aangedaan, althans dat is mij verteld, via via". De NOS en persbureau ANP deden vervolgens aangifte van bedreiging tegen de man.

In de video zei de man ook dat hij mensen zocht die bij een volgende demonstratie video's moesten maken voor een "tegenoffensief tegen fake news". Ook zocht hij mensen voor het "beschermen" van betogers en voor het in de gaten houden van zogenoemde Romeo's, oftewel agenten in burger.

Apparaten onderzocht

De verdachte betichtte deze Romeo's ervan dat ze op het Museumplein de eigen ME hadden geprovoceerd om geweld te gebruiken. Zo zou de politie volgens hem de ME-inzet tegen demonstranten proberen te rechtvaardigen.

De politie heeft aangifte gedaan van smaad. "Wat de verdachte beweert, is niet waar en hij kan dit ook weten", zegt het OM, dat de aangiften onderzoekt. Er zijn apparaten van hem in beslag genomen. Die worden onderzocht.

STER reclame