NOS Nieuws

190 aanhoudingen bij protest Amsterdam, ambtswoning Halsema extra beveiligd

Na de verboden demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam van vanmiddag zijn 190 mensen opgepakt, onder wie zeven minderjarigen. Zo'n 50 arrestanten werden door de ME naar bussen aan de rand van het plein gebracht. De politie schat dat er zo'n 1500 mensen aanwezig waren.

Rond de ambtswoning van burgemeester Halsema op de Herengracht staat sinds vanmiddag extra beveiliging. De omgeving is afgezet met politielint en er staan voertuigen van de politie, meldt AT5

De ontruiming van het Museumplein ging vanmiddag gepaard met stevig politieoptreden. "Veruit de meeste aanwezigen negeerden de mededelingen op de tekstkarren en gaven geen gehoor aan de oproep met versterkt geluid om te vertrekken", zegt de gemeente. De ME heeft ook in omliggende straten opgetreden. Demonstranten gooiden straatstenen en zwaar vuurwerk naar de politie.

"Het optreden was noodzakelijk vanwege de grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en de verstoring van de openbare orde", zegt de gemeente.

Met veel agenten, honden, paarden en waterkannonen werd het plein ontruimd:

Zo veegt de politie demonstranten van het Museumplein in Amsterdam

De rust was aan het begin van de avond grotendeels weergekeerd. De gemeente gaf rond 14.45 een noodbevel af, waarna het Museumplein werd leeg geveegd. De politie zette onder meer politiehonden en een waterkanon in. De onrust verplaatste zich daarna naar straten in de buurt, waarna de politie er ook daar een eind aan maakte.

Een van de initiatiefnemers had de bijeenkomst op het Museumplein eerder een "koffiedrink-actie" genoemd. De gemeente had de actie verboden. De lokale driehoek had het plein sinds 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. 's Middags werden de toen aanwezige betogers opgeroepen hun demonstratie te staken.

Vorige week liep een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam ook flink uit de hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl