Het Openbaar Ministerie gaat toch de brugwachter van de Ketelbrug bij Lelystad vervolgen voor een verkeersongeluk in 2009. In oktober van dat jaar kwam het brugdek plotseling omhoog, waardoor er meerdere auto's tegen de brug opreden. Vier mensen raakten daarbij gewond.

Het OM zet de vervolging van de brugwachter door ondanks een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin wordt een fout in de techniek als oorzaak van het omhoogkomen van de brug genoemd. Vanwege wegwerkzaamheden op de A6 werd voor het ongeluk de noodbediening gebruikt. Daardoor kon de brug opengaan zonder dat de slagbomen dichtgingen, aldus de Raad.

De officier van justitie verwijt de brugwachter desondanks dat hij op een verkeerde knop heeft gedrukt en daardoor het wegdek omhoog is gekomen. Dat de techniek niet goed functioneerde, doet daar volgens het OM niets aan af.

Dodelijk ongeluk

In 2008 moest een brugwachter van de Ketelbrug ook al voor de rechter verschijnen. Die stond toen terecht voor een dodelijk ongeluk in 2007, toen een 64-jarige vrouw de brug opreed terwijl de slagbomen achter haar dichtgingen. Toen de brugwachter vervolgens de brugklep opende, reed de vrouw achteruit, viel met haar auto in het water en verdronk.

De brugwachter in die zaak werd vrijgesproken.

STER reclame