Snowboarder De Blois stunt met eerste wereldbekerzege op cross

Glenn de Blois heeft voor een grote verrassing gezorgd door een cross op wereldbekerniveau te winnen. De 25-jarige Westlander was de snelste in de finale van de WB-cross in het Italiaanse Chiesa in Valmalenco.

Met zijn overwinning heeft De Blois al voor de helft voldaan aan de eis om de Olympische Winterspelen van Peking te halen. Als hij in de top-32 van de wereldranglijst blijft staan, mag hij naar de Winterspelen.

De Blois had een vijfde plaats, behaald in maart 2018 in Moskou, tot op heden als beste resultaat staan. "Ik had een perfecte start in de laatste heat en daarna foutloos uitgereden", vertelde De Blois over zijn historische zege.

Het was de eerste finale van een wereldbekerwedstrijd voor De Blois, die hij bereikte door onder meer een kwartfinale tegen erkende toppers te overleven. "Alles klopte. Vandaag was gewoon mijn dag."

De Blois draait voor het tweede seizoen mee met de Zwitserse ploeg. "Het is heel belangrijk om een goed team om je heen te hebben, want in je eentje red je het niet. Ik ben heel dankbaar dat ik mee kan trainen met ze."

Bij snowboardcross strijden vier tot zes deelnemers in een rechtstreeks duel om de zege. Toernooien bestaan uit twee fases. In de kwalificatierondes draait het om je tijd. Daarna is de opdracht is simpel: als eerste de finish bereiken. Het is sinds 2006 een olympisch onderdeel.

"Kwalificatie is niet mijn sterkste punt", erkent De Blois. "Dat is ook niet de sport, vind ik. Voor mij begint het pas als je je gekwalificeerd hebt."

STER reclame