Mohamed Elneny was een van de zeven nieuwe namen in de Arsenal-startopstelling

Keuze voor B-ploeg wordt titelhouder Arsenal fataal in FA Cup

Geen Thomas Partey, geen Kieran Tierney, geen Pierre-Emerick Aubameyang en ook geen Bukayo Saka. Arsenal-manager Mikel Arteta stuurde een B-ploeg het veld in voor het FA Cup-treffen met Southampton, een keuze die slecht uitpakte: 1-0 nederlaag.

Aubameyang ontbrak vanwege "een persoonlijke aangelegenheid", maar de andere wijzigingen waren Arteta's eigen keuze. Zeven basisspelers van de ploeg die maandag met 3-0 van Newcastle United had gewonnen, ontbraken tegen Southampton: bovengenoemd viertal, Alexandre Lacazette, Emile Smith-Rowe en David Luiz.

De vervanger van Luiz, landgenoot Gabriel, maakte in de 24ste minuut de enige treffer van de wedstrijd. Maar de Braziliaanse centrumverdediger deed dat in het voor hem verkeerde doel: 1-0.

Spits Alexandre Lacazette vervangt verdediger Hector Bellerín, in de 72ste minuut

James Ward-Prowse had toen al namens Southampton de lat geraakt met een rechtstreekse poging uit een hoekschop. De voorsprong van de thuisploeg was sowieso dikverdiend.

Na een uur spelen zocht Arsenal wel nadrukkelijk de aanval, met onder meer het inbrengen van Saka en Lacazette, maar goals leverde het offensief niet op. De Londenaren wonnen de FA Cup vorig seizoen nog, door in de halve finale en finale achtereenvolgens Manchester City en Chelsea te kloppen.