De Britse prins William en Kate Middleton hebben elkaar het ja-woord gegeven. Dat deden ze aan het begin van de plechtigheid in Westminster Abbey.

Prins William kwam rond kwart over elf aan in de kerk, waar zo'n 1900 gasten soms al meer dan twee uur op het bruidspaar wachtten. Onder de aanwezigen waren beroemdheden uit de sport, politiek en entertainment.

De bruid arriveerde even na twaalven als laatste. Ze werd onder gezang naar het altaar begeleid door haar vader.

Kate droeg een witte jurk met kant en een bescheiden sleep, van 'slechts' 2,7 meter. De jurk is ontworpen door Sarah Burton van het modemerk Alexander McQueen en belichaamt volgens het Koninklijk Huis "het tijdloze Britse vakmanschap door getalenteerde en kundige handwerklieden".

Symboliek

De dienst, die ruim een uur duurde, zat vol symboliek. Zo droeg Kate oorbellen die verwezen naar het nieuwe wapen van de Middletons, met drie eikels.

Ook in de gekozen muziek zaten verwijzingen. De hymne aan het begin van de dienst, 'Guide me, O thou great Redeemer', werd ook gespeeld tijdens de uitvaartdienst van prinses Diana, de moeder van William. Die koos overigens voor een lied dat ook tijdens de trouwerij van zijn vader met Camilla Parker-Bowles ten gehore werd gebracht.

Na de dienst verliet het bruidspaar de kathedraal in het centrum van Londen. In een open koets reed het kersverse echtpaar van Westminster Abbey over Whitehall en The Mall naar Buckingham Palace. Bruid en bruidegom werden daarbij toegejuicht door honderdduizenden feestgangers.

Balkonscène

Even voor half drie verscheen het bruidspaar met hun beider families op het balkon van Buckingham Palace. Ook daar werd het paar toegejuicht door een uitzinnige menigte. William en Kate gaven elkaar vervolgens tot twee keer toe een kus.

De balkonscène werd afgesloten met een fly-past door vliegtuigen van de Royal Air Force en van de Battle of Britain Flight.

Titels

Koningin Elizabeth heeft prins William op zijn huwelijksdag de titel hertog van Cambridge toegekend. Door haar huwelijk met William krijgt Kate nu de titel hertogin van Cambridge.

De echtgenote van prins William is door het huwelijk niet officieel prinses geworden, maar zal in de volksmond naar verwachting vaak 'prinses Catherine' genoemd worden.

STER reclame