Tadej Pogacar en Adam Yates RCS

De aanhoudende coronacrisis heeft de start van het wielerseizoen vertraagd. Door alle Australische koersen waarmee het seizoen doorgaans begint, ging een streep. De eerste WorldTour-wedstrijd is, zoals het er nu naar uitziet, de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten vanaf 21 februari.

Op de startlijst prijken grote namen. Zo beginnen regerend Tourwinnaar Tadej Pogacar en viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk Chris Froome hun wegseizoen in de Emiraten. De winnaar van afgelopen jaar, Adam Yates, staat eveneens aan de start.

Van der Poel de weg op

Ook Mathieu van der Poel rijdt de UAE Tour, die duurt tot en met zaterdag 27 februari. Daarmee laat Van der Poel het Vlaamse openingsweekeinde, bestaande uit Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, aan zich voorbij gaan.

Van der Poel bereidt zich momenteel voor op het WK veldrijden. Over anderhalve week verdedigt hij in Oostende zijn wereldtitel, de renner van Alpecin-Fenix jaagt op zijn vierde regenboogtrui.

Mathieu van der Poel reed in Hulst vrijwel van start tot finish alleen aan de leiding ANP

De UAE Tour, een koers van de RCS die ook de Ronde van Italië organiseert, heeft ook meerdere topsprinters weten te strikken. Zo staan onder meer Sam Bennett (winnaar van de groene trui in de Tour), Caleb Ewan, Pascal Ackermann en Fernando Gaviria aan de start.

Laatstgenoemde was één van de renners die in 2020 in de Emiraten positief testte op het coronavirus. Tijdens die wedstrijd in maart brak de pandemie in het peloton uit. Veel ploegen moesten in quarantaine in hun hotel. Ramon Sinkeldam moest met zijn Groupama-formatie uit voorzorg langer in de Emiraten blijven.

STER reclame