Ajax viert de 0-1 van Zakaria Labyad

Labyad schiet Ajax verder na fraai bekergevecht met AZ

Ajax heeft zich met een zwaarbevochten overwinning op AZ geplaatst voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Zakaria Labyad tekende na een van beide kanten prachtige eerste helft voor de enige treffer: 0-1.

Ondanks de gure Alkmaarse winterbries die door het stadion ging speelden AZ en Ajax een heerlijke eerste helft. De kansen dienden zich in hoog tempo aan, waarbij het telraam vooral in het voordeel van AZ was.

En dat terwijl de clubs in flink gewijzigde samenstellingen aan het topduel in de achtste finales waren begonnen: AZ startte met drie nieuwelingen en Ajax begon met acht andere spelers in vergelijking met het voorbije eredivisieweekend.

'Wij hebben het slechtste schema'

"Het was ook noodzaak, want na de wedstrijd tegen Feyenoord zat een aantal spelers erdoorheen", verklaarde Ajax-coach Erik ten Hag na afloop zijn wisselingen. "We hadden ook zware tegenstanders en wij hebben bovendien het slechtste schema, dat blijft de hele maand zo doorgaan. Daar moeten we mee zien om te gaan."

Een van de vele hachelijke situaties tijdens AZ-Ajax

Albert Gudmundsson had al na negen minuten moeten scoren voor AZ toen hij in vrijstaande positie over schoot. Daar ging een prachtige voorbereidende actie aan vooraf van Calvin Stengs, die twee man passeerde.

Het antwoord van Ajax kwam een minuut later met een gekruld schot van Quincy Promes op de paal.

Boadu gevaarlijk, Labyad slaat toe

Beide ploegen bleven kansen creëren. Myron Boadu werd enkele keren goed in stelling gebracht, maar de AZ-spits was telkens net een stapje te laat of de voorzet miste precisie.

Ajax was in de 34ste minuut wel scherp voor het doel. Zakaria Labyad kon na een flipperkastsituatie van dichtbij scoren, nadat AZ-keeper Marco Bizot in de fout was gegaan op een schot van Jurgen Ekkelenkamp.

Maarten Stekelenburg hevig coachend tijdens AZ-Ajax in het bekertoernooi

In de tweede helft vielen minder kansen te noteren, vooral omdat Ajax de wedstrijd onder controle had. Door het inbrengen van Sébastien Haller en later ook Davy Klaassen en Dusan Tadic behielden de Amsterdammers na rust de regie.

Boadu buitenspel?

Maar AZ kreeg desondanks kansen. Boadu zag een doelpunt wegens hands worden afgekeurd en werd even later in kansrijke positie teruggefloten wegens buitenspel, al bleek het uiterst discutabel of de doorgebroken AZ-spits wel buitenspel stond.

De VAR kon geen uitsluitsel geven, aangezien de videoscheidsrechter pas vanaf de kwartfinales in het bekertoernooi van kracht is.

"We hebben de VAR vaak vervloekt, ik zou willen dat hij er nu was. De goal van Ajax was volgens mij hinderlijk buitenspel. De actie van Álvarez op Gudmundsson is volgen mij een penalty. Maar het meest schokkende vond ik de steekbal van Calvin Stengs op Myron Boadu, dat was zeker geen buitenspel", mopperde AZ-trainer Pascal Jansen na afloop.

Kansen Ajax

Ajax kreeg door de aanvalsdrang van AZ (en de daardoor geboden ruimte) mogelijkheden om de nekslag uit te delen. Ryan Gravenberch schoot kiezelhard op de paal, terwijl Promes na een uitbrak op doelman Bizot stuitte.

AZ knokte in de slotfase voor een verlenging, was dreigend, maar Ajax bleef uiteindelijk op de been.

Na afloop ging het ook over de manier van juichen van doelpuntenmaker Labyad met Promes. Laatstgenoemde deed na de goal alsof hij het haar van Labyad aan het knippen was.

Het was waarschijnlijk bedoeld als reactie op de kritiek die voetballers onlangs hebben gekregen, omdat zij zichtbaar nog altijd op bezoek bij de kapper gaan, terwijl de kapperszaken dicht zijn.

"Ik vind dat niet handig, dat heb ik hem ook verteld en dat aanvaarden ze ook. Ze moeten dit niet doen", aldus Ten Hag.

Bekijk hieronder de reacties van Ajax-coach Erik ten Hag, Ajax-doelman Maarten Stekelenburg en AZ-coach Pascal Jansen: