ANP

Goedemorgen! Een drukke dag vandaag met aan het begin van de middag een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge en om 17.00 uur de inauguratie van Joe Biden als president van de VS.

Wekdienst liever luisteren?

Het weer: het is bewolkt met soms wat regen of motregen, vooral in het noorden van het land. Vanmiddag breekt vooral in het zuiden ook even de zon door. Het waait flink, maar met 9 tot 10 graden is het wel zacht.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is een persconferentie van het kabinet, waarin waarschijnlijk de instelling van de avondklok wordt aangekondigd. Dat gebeurt op een ander tijdstip dan gebruikelijk: waarschijnlijk rond 13.00 uur 's middags.
  • Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. De inauguratie van Biden is vanaf 16.50 uur te zien op NPO1, NPO Radio 1, NOS.nl en op onze Facebook- en YouTubepagina.
  • De Nationale Voorleesdagen gaan van start. Peuters en kleuters zullen vooral online worden voorgelezen door bekende Nederlanders als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, acteur Rick Paul van Mulligen, Lieke van Lexmond en rapper Willy Wartaal.
  • En een van de eigenaren van een delicatessenzaak in Eindhoven moet voor de rechter verschijnen. In de zaak zou geweld zijn gebruikt tegen de politie bij een controle op mondkapjes. Het OM verdenkt de 59-jarige man van onder meer mishandeling en poging tot zware mishandeling.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft in de laatste uren van zijn presidentschap gratie verleend aan Steve Bannon, zijn voormalige campagnestrateeg. Dat melden persbureaus en Amerikaanse media op basis van bronnen rond het Witte Huis.

Bannon werd in augustus aangehouden voor fraude. Hij is een van de ruim honderd mensen op een lijst van mensen die Trump gratie verleent voordat zijn ambtstermijn vanmiddag afloopt. De juridische adviseurs van de president hebben hem aangeraden om zichzelf en zijn familie geen gratie te verlenen, omdat dat hem later kan achtervolgen.

Trump zelf nam in een laatste videoboodschap afscheid van zijn ambtstermijn in het Witte Huis:

Trump: 'Ik heb niet de makkelijkste weg gekozen'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Normaal gesproken komen er massa's mensen naar Washington om de inauguratie van een nieuwe president bij te wonen. Vanwege het coronavirus, dat de Verenigde Staten flink in zijn greep heeft, is dat dit jaar niet mogelijk. Maar om te voorkomen dat het veld voor het Capitool leeg oogt, zijn er begin deze week honderdduizenden vlaggen neergezet.

De vlaggen staan voor de afwezige toeschouwers:

Duizenden vlaggen in Washington voor inauguratie Biden

Fijne dag!

STER reclame