Joe Biden, gisteren in zijn woonplaats Wilmington
NOS Nieuws

Biden wil de klok terugzetten naar 2016 in zijn eerste honderd dagen

Joe Biden gaat een drukke eerste honderd dagen als president van de Verenigde Staten tegemoet. Naast het aanstellen van zo'n 4000 stafleden wil Biden direct beginnen met het uitvoeren van een ambitieus pakket aan plannen. Vooral de aanpak van het coronavirus staat hoog op de agenda: een dag nadat hij als winnaar werd uitgeroepen zette Biden al een coronataskforce op.

Daarmee heeft hij een steunpakket van 1900 miljard dollar opgesteld, dat hij meteen uit wil delen: coronavaccins moeten sneller worden verspreid en er moet meer geld vrijgemaakt worden om de salarissen van zorgpersoneel, leraren en politiemensen te garanderen. De eenmalige cheque die elke Amerikaan krijgt moet omhoog van 600 naar 2000 dollar.

Woensdag wordt meteen een drukke dag voor Biden. Door de jaren heen beloofde hij veel uiteenlopende dingen op zijn eerste dag in het Witte Huis aan te pakken: van klimaatverandering tot mondkapjes, van rechten voor migrantenkinderen tot belastingverhoging voor rijken.

Deze beloftes deed Biden eerder in zijn tweets:

  • NOS / Harm Kersten
  • NOS / Harm Kersten
  • NOS / Harm Kersten

In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap lijkt Biden de klok terug te willen zetten naar 2016, voor Donald Trump president werd - en hij zelf nog vicepresident was. Zo wil hij "letterlijk alle presidentiële besluiten" van Trump omtrent het klimaat terugdraaien. Daarvan is Trumps beslissing om Amerika terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs het belangrijkste. Biden wil dat zo snel mogelijk ongedaan maken.

Het is niet de enige internationale samenwerking die Biden wil verbeteren. Onder Trump is Amerika een eigen koers gaan varen, Biden wil de banden met het buitenland weer aanhalen. De NAVO hoeft bijvoorbeeld niet meer bang te zijn dat de VS vertrekt, en ook keert Amerika terug bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de nucleaire deal met Iran, waar Trump in 2018 uit stapte, moet volgens hem in ere worden hersteld.

Ook de harde migratiestandpunten van Trump worden herzien. Zo wordt het omstreden inreisverbod voor mensen uit moslimlanden opgeheven. Illegalen die als kind naar de VS kwamen, zogenoemde dreamers, krijgen meer mogelijkheden om in te burgeren. Trump zorgde ervoor dat asielzoekers die vanuit Mexico het land in wilden, in Mexico werden opgevangen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn deze opvangplekken gevaarlijk; Biden wil de opvang weer in de VS regelen.

De plannen van Joe Biden in een notendop:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Een van de beloften waarmee Trump in 2016 president werd was het afschaffen van Obamacare, het zorgstelsel dat onder president Obama werd ingevoerd. Dat is hem niet gelukt, maar de Amerikaanse regering is nog wel verwikkeld in een rechtszaak om het af te schaffen. Onder Biden trekt de regering zich terug uit de zaak.

Een belofte die Trump wél waarmaakte waren de belastingvoordelen voor rijken en grote bedrijven. Ook die wil Biden terugdraaien. In het coronasteunpakket staat een clausule dat het minimumloon wordt verhoogd naar 15 dollar. Een maas in de wet waardoor men nu nog zonder een uitgebreide check een vuurwapen kan kopen, wordt aangepakt.

Een ander speerpunt in Bidens plannen is discriminatie. Zo wil hij een nieuw overheidsorgaan dat de politie controleert op institutioneel racisme. De Equality Act, een anti-discriminatiewet voor lhbti'ers, kwam in 2019 niet door de Senaat; Biden wil deze opnieuw ter stemming brengen.

Gaat het lukken?

Het zijn ambitieuze plannen, die zelfs met een Democratische meerderheid in het Congres niet vanzelfsprekend kans van slagen hebben. Daarom heeft Biden van verschillende plannen al gezegd dat hij executive orders gaat gebruiken: een manier om een wet snel door te voeren zonder dat het Congres erover stemt. Alleen met een tweederde meerderheid kan het Congres de wet dan tegenhouden.

Het impeachmentproces tegen Trump kan nog wel in de weg gaan zitten. Als de Senaat zich bezig moet houden met hoorzittingen, zal die niet kunnen stemmen over wetsvoorstellen van de president. Biden sprak eerder zijn zorgen uit dat de impeachment zijn plannen kan vertragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl