Wekdienst 19/1
NOS Nieuws

Wekdienst 19/1: Kamerdebat toeslagenaffaire • Veiligheidsberaad praat over avondklok

Goedemorgen! Vanmiddag begint in de Tweede Kamer een debat over de toeslagenaffaire. Verder bespreekt het Veiligheidsberaad een mogelijke invoering van een avondklok.

Het is vandaag bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen. In het zuiden wordt het 's middags vaker droog. Het wordt vandaag zo'n 9 of 10 graden en daarbij waait een stevige zuidwestenwind. Na vandaag aanhoudend wisselvallig met naast regen of een bui ook soms wat zonneschijn. Vanaf vrijdag wordt het minder zacht.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire, die vorige week tot het aftreden van het kabinet leidde. Het zal waarschijnlijk ook effectief een verkiezingsdebat worden. Premier Rutte, met zijn VVD op kop in de peilingen voor 17 maart, zal daarbij het doelwit zijn van de andere partijen.
  • Een dag later dan normaal komt het Veiligheidsberaad bijeen. De eventuele invoering van een avondklok staat op de agenda van het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters. Reden van de vertraging is dat nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor dit overleg. De burgemeesters gaven vorige week nog aan net als de politie geen voorstander te zijn van zo'n avondklok, maar de opmars van de Britse variant van het coronavirus maakt dat het kabinet de avondklok nu wel overweegt.
  • De Nederlandse topatleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. staan weer voor een Hongaarse rechter. De jeugdvrienden zijn vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor drugshandel op het muziekfestival Sziget in Boedapest. Het Openbaar Ministerie, dat respectievelijk acht en tien jaar cel had geëist, ging tegen deze straf in hoger beroep.
  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert vandaag een vervroegd crisisoverleg met de deelstaatpremiers. Media zeggen dat Merkel strengere coronamaatregelen door wil drukken. De bewegingsvrijheid van mensen zou nog sterker worden ingeperkt. Ook zouden mogelijk medische mondkapjes verplicht gesteld worden.

Wat heb je gemist?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft jarenlang onrechtmatig gegevens van honderdduizenden asielzoekers in ons land gedeeld met de politie. Dat blijkt uit een conceptbrief aan de Tweede Kamer van van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie, VVD), ingezien door NRC.

In de brief aan de Kamer staat dat hier nu definitief mee wordt gestopt. Het ministerie van Justitie reageert niet op vragen van de krant, omdat het eerst de Kamer over dit onderwerp wil informeren. Het delen van de gegevens gebeurde zeker zeven jaar lang.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

In een videoboodschap gericht aan het Amerikaanse Volk heeft Melania Trump alvast afscheid genomen als first lady. In haar toespraak vertelt de echtgenote van president Trump onder meer over haar ontmoetingen met militairen, politieagenten en zorgmedewerkers. Ze noemt haar bezoeken aan kinderen in ziekenhuizen en pleeggezinnen.

De afzwaaiend first lady refereert ook aan haar project Be Best, in het leven geroepen om het welzijn van Amerikaanse kinderen te bevorderen en pesten op het internet tegen te gaan. Het project kreeg nogal eens kritiek vanwege de tirades van haar man op Twitter.

Melania Trump plaatst afscheidsvideo

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl