Thuiswerken met kinderen erbij
NOS Nieuws

Coronaverlof in Nederland? Frankrijk en België gingen ons voor

Het kabinet overlegt met werkgevers en vakbonden over een 'coronaverlof' voor ouders die thuis moeten werken en door de sluiting van de scholen tegelijkertijd voor hun kinderen moeten zorgen. Het idee staat nog in de kinderschoenen. Maar in Duitsland en België is het al tot beleid gemaakt.

In Duitsland heeft de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) vorige week besloten om het zorgverlof voor ouders te verdubbelen. "Elke ouder krijgt nu in plaats van tien, twintig verlofdagen. En alleenstaande ouders hebben recht op veertig verlofdagen", zegt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek.

Er was in Duitsland wel wat onenigheid over wie het moest gaan betalen.

Judith van de Hulsbeek, NOS-correspondent

Als de Bondsraad ermee instemt, geldt de regeling met terugwerkende kracht vanaf 5 januari. Dan mag het verlof ook worden ingezet voor de verzorging van kinderen die niet naar school of naar de crèche kunnen.

Wie in Duitsland samenwoont met een ouder die vrij is, heeft pech. Het verlof kan alleen worden ingezet, wanneer er niemand anders is die thuis de zorg op zich kan nemen. Ook als iemand een uitkering vanwege werktijdverkorting krijgt, heeft diegene geen recht op het zorgverlof.

Verzekeraars

In Duitsland werd volgens Hulsbeek overwegend positief op het nieuws gereageerd. "Er was wel wat onenigheid over wie het moest gaan betalen. De verzekeraars vonden dat het niet op hun bordje terecht mocht komen", zegt ze.

Inmiddels heeft de Duitse regering een potje van 300 miljoen euro gereserveerd voor het 'coronaverlof'. Dat kan, afhankelijk van het beroep op het zorgverlof, groter of kleiner worden.

Het gaat om een maatregel "in een van de zwaarste tijden van de pandemie", zei Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid:

In België konden ouders vorig jaar al, tussen mei en juni, verlof opnemen omdat de scholen dicht waren. "Het was toen lastig om kinderen ergens op te vangen omdat de noodopvang zeer beperkt was", zegt NOS-correspondent Thomas Spekschoor.

"In de eerste lockdown was er een bezoekverbod. Je kon je kinderen dus niet droppen bij je ouders. Veel mensen, ook mijn vrouw en ik, werkten de helft van de dag om de andere helft voor de kinderen te zorgen."

Als oplossing konden Belgen geld aanvragen bij de overheid. Het verlof kon alleen voor enkele dagen worden opgenomen en gold voor ouders met kinderen van maximaal 12 jaar. Voor ouders van kinderen met een handicap was er geen leeftijdsbeperking.

Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is

Arie Slob, minister van Onderwijs

Zo kon een Belg van 50 jaar of jonger met een of meer kinderen van onder de 12, die in de privésector minder moest gaan werken, aanspraak maken op 440,97 euro netto. Voor alleenstaande ouders of ouders met een gehandicapt kind was er meer geld.

Mensen die tijdelijk volledig moesten stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat ze alleenstaand waren, kregen 1148,00 euro.

Net als in Duitsland was er in België weinig tegenstand tegen de regeling. "Dat kwam ook omdat er in mei veel andere steunmaatregelen werden genomen", zegt Spekschoor.

Scholen weer open

Nu is het verlof in België niet meer van toepassing, omdat de scholen en crèches weer open zijn. "De getallen zijn hier vrij redelijk, beter dan in Nederland. Maar dat kan elk moment weer veranderen."

Gisteren bevestigde demissionair minister Slob van Onderwijs dat de scholen in Nederland niet vervroegd opengaan en tot zeker 8 februari dicht blijven. Het besluit was volgens hem onvermijdelijk.

"Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar", zei hij. Om de druk een beetje te verlichten gaat het kabinet met de werkgevers en vakbonden in overleg over coronaverlof. Het kabinet zal daar ook financieel aan bijdragen.

Veel ouders voor coronaverlof

De meerderheid van de ouders ziet een speciaal coronaverlof wel zitten, blijkt uit een enquête die vakbond FNV onder bijna 1500 werkende ouders deed. De behoefte is vooral groot bij ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook veel ouders met tieners zouden graag gebruik maken van een regeling. Of die laatste groep ook onder het eventuele coronaverlof komt te vallen, is nog niet duidelijk.

Gescheiden vader Ben Rutteman heeft twee dochters van 12 en 16 jaar. Hij is vrachtwagenchauffeur en kan daardoor zijn kinderen moeilijk helpen met hun schoolwerk. Hij hoopt dus dat het coronaverlof er komt:

Enquete FNV: veel ouders willen coronaverlof

Werkgeversvereniging AWVN reageert positief op het nieuws, omdat coronaverlof in het belang van de werknemer en de werkgevers zou zijn. "Het lost het probleem op dat veel mensen in thuissituaties met kleine kinderen zitten en hun productiviteit wegvalt", zegt woordvoerder Jannis van der Velde.

Het gaat volgens hem ook om mensen die vanwege quarantaine thuis moeten blijven, maar wel moeten werken.

Vakbond FNV noemt het coronaverlof een "bittere noodzaak". En vorige week pleitte vakbond CNV ervoor dat er zo snel mogelijk een speciaal calamiteitenfonds komt om werkenden de coronacrisis door te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl