Zwemcoach Verhaeren neemt kennis mee naar oosterburen

Jacco Verhaeren is gestrikt door de Duitse zwembond. De 51-jarige Brabander gaat in samenwerking met het nationale coachingsteam een nieuw trainingsconcept ontwikkelen voor met name de korte zwemnummers van 50 tot 200 meter.

Daarnaast gaat Verhaeren zich richten op talentontwikkeling. "Ik ga werken met coaches; dus het coachen van coaches om samen een jeugdontwikkelingsplan vorm te geven."

Verhaeren, die vooralsnog voor een half jaar heeft getekend, kende in Nederland grote successen met Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo, die hij naar olympische titels begeleidde. In 2013 vertrok hij naar de andere kant van de wereld om als hoofdcoach aan de slag te gaan bij de Australische zwembond.

Spannende rol

Na zeven jaar vindt de zwemcoach het wel mooi en wordt het tijd voor een "volgende fase" in zijn leven. "Eigenlijk lijkt het wel op wat ik in Australië deed, maar dan zonder de rol van bondscoach", stelt Verhaeren.

In Australië bracht hij het zwemmen terug op topniveau, nadat tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 de verwachte successen waren uitgebleven. Toen bleek dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio een jaar zouden worden uitgesteld, besloot Verhaeren naar Nederland terug te keren.

De zwemcoach weet nog niet hoe Duitsland er precies voor staat wat het zwemmen betreft. "Het spannende aan dit soort rollen is dat je niet precies weet wat je gaat aantreffen. Hoe ze trainen, hoe ze plannen; daar heb ik nog geen weet van. Maar dat vind ik juist leuk", besluit Verhaeren.

STER reclame