De Nederlandse ambassade in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit

Rusland zet twee medewerkers van de Nederlandse ambassade uit. De uitzetting is een reactie op de uitzetting uit Nederland van twee Russische diplomaten die als spionnen werden ontmaskerd door de AIVD.

De twee werden in december tot persona non grata verklaard en moesten het land verlaten. Ze werden verdacht van spionage in de Nederlandse hightechsector. De Russische ambassade zei toen dat Nederland geen bewijs kon leveren voor de beschuldigingen aan het adres van de Russen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de Nederlanders binnen twee weken het land verlaten. Volgens correspondent David Jan Godfroid is er nog niet veel bekend over de uitzetting. "In een korte verklaring zeggen de autoriteiten dat de Nederlanders zich met activiteiten bezighielden die niet in lijn waren met de status van diplomaten", zegt hij op NPO Radio 1.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat de twee "op een professionele en betrokken manier hun werk voor Nederland deden" en dat zij "nu geheel ten onrechte en buiten hun schuld door Rusland worden uitgewezen."

De Nederlandse ambassadeur Joost Reintjes werd op het matje geroepen door het buitenlandse ministerie. "Daar kreeg hij te horen dat de uitzetting van de twee Russen in december onvriendelijk en provocatief was", zegt Godfroid. Moskou sprak van "anti-Russische hysterie" die "het gebrek aan gezond verstand en begrip in Nederlandse machtskringen van de echte problemen in het kader van de Russisch-Nederlandse betrekkingen" zou aantonen.

De betrekkingen tussen Nederland en Rusland waren al erg slecht, zegt Godfroid. "Dat heeft alles te maken met de zaak-MH17." Nederland wijst naar Rusland als hoofverantwoordelijke voor de ramp. Rusland heeft altijd stellig ontkend verantwoordelijk te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl