NOS Nieuws

Wekdienst 18/1: start vaccineren bewoners verpleeghuizen • Kort geding Parkeerwekker

Goedemorgen! Het is vandaag Blue Monday - de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. En vandaag wordt gestart met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg.

De dag start met wat zon, maar in de middag neemt de bewolking verder toe. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het wordt 4 tot 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag wordt gestart met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Ook start op zo'n 15 middelbare scholen in Nederland een proef met risicogericht testen.
  • Er is een kort geding van de gemeente Amsterdam tegen het bedrijf achter de app Parkeerwekker. Die app stuurt gebruikers een bericht als een scanauto van de gemeente langskomt. Gebruikers hebben dan vijf minuten om een (digitale) parkeermeter aan te zetten. De gemeente vindt dat dit aanzet tot belastingontduiking.
  • Het is vandaag Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.
  • Het is Martin Luther King-dag in de Verenigde Staten. Op deze nationale feestdag wordt het leven gevierd van de Amerikaans-Afrikaanse dominee en politiek activist, die op 15 januari 1929 werd geboren. Maar ook in Nederland wordt stilgestaan bij deze dag: via een online gospelconcert viert Gospel Festival Amsterdam mee.

Wat heb je gemist?

Na het protest gistermiddag op het Museumplein in Amsterdam zitten nog vijftien mensen vast, op verdenking van openlijke geweldpleging. Het protest tegen het kabinet en het coronabeleid was vooraf door de gemeente en door de rechter verboden. In totaal werden 115 mensen aangehouden.

De gemeente Amsterdam zegt dat er onder de 2000 demonstranten een groep van zo'n 250 mensen was die duidelijk uit was op confrontaties. Ze haalden stenen uit de straat en gooiden die naar de politie. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

Dit zijn beelden van het Museumplein gistermiddag:

Charges en waterkanon; politie grijpt in bij demonstratie Museumplein

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het is ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit gelukt om een raket te lanceren. Het bedrijf van miljardair Richard Branson liet de raket opstijgen vanaf een vliegende Boeing boven de Stille Oceaan. Een eerdere poging vorig jaar mislukte.

De raket brengt tien satellieten van NASA in een baan rond de aarde. Op een hoogte van ongeveer 10 kilometer werd de raket van het vliegtuig afgekoppeld om vervolgens tien satellieten van NASA in een baan rond de aarde te brengen.

Op Twitter deelde het bedrijf beelden van de lancering:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl