Riëtte Puister brengt een raambezoek aan haar moeder in zorgcentrum 't Hamrik in Nieuwolda RTV Noord

Familieleden van bewoners van elf verpleeg- en zorgcentra in het oosten van Groningen hebben moeite met de lockdown die er vrijdag is afgekondigd. Zorgorganisatie Oosterlengte zette de maatregel in om te voorkomen dat de besmettelijke Britse variant van het virus de verzorgingshuizen binnenkomt. Toch is er ook begrip voor de situatie.

"Het is heel erg. Meer voor mijn moeder dan voor mezelf", zegt Boukje Kramer tegen RTV Noord. Haar 87-jarige moeder woont in een zorgcentrum in Nieuwolda. "Als die besmetting komt, dan hou je het toch niet tegen", zegt ze. "Nu is het tot 25 januari dicht. Maar voor hetzelfde geld is het in april nog zo. En dan? Dat is voor de bewoners niet goed."

"Het moet toch mogelijk zijn één vaste bezoeker toe te laten?", vraagt Gré Lenting zich hardop af. Lenting is al bijna 28 jaar mantelzorger van de 97-jarige mevrouw Koops, die ook in het zorgcentrum in Nieuwolda woont. "Ze zeggen dat het nodig is omdat de Britse mutatie van het virus op de loer ligt. Maar hoelang moeten we dit dan nog volhouden? Nog maandenlang? Dat is onmenselijk", zegt Lenting. "Ik zou graag willen dat Oosterlengte wat creatiever zou zijn met het bedenken van oplossingen."

'Ik kwam er iedere dag'

"Ik vind de maatregelen helemaal terecht", zegt Riëtte Puister. Haar 87-jarige moeder zit binnen bij het raam van het zorgcentrum. Het raam staat een beetje open, zodat Puister van buitenaf toch met haar moeder kan praten. "Veiligheid voor alles. Het is gewoon een kwetsbare groep, dan moet je geen risico's nemen. Momenteel is dit de enige mogelijkheid."

Annechien ten Have bezocht haar 93-jarige moeder dagelijks in een zorgcentrum in Beerta. Ze hielp haar moeder met het eten, iets wat voorlopig niet meer kan. "Rationeel gezien begrijp ik het wel. Maar gevoelsmatig vind ik het lastig. Ik kwam er iedere dag en nu opeens niet meer", zegt Ten Have. "Misschien had Oosterlengte eerder kunnen nadenken over maatregelen, het was al langer duidelijk dat de Britse variant eraan kwam."

Bezoekers mogen de zorgcentra van Oosterlengte voorlopig niet in RTV Noord

De elf verpleeghuizen en woonzorgcentra zitten sinds vrijdag 18.00 uur op slot. Familie mag niet op bezoek komen en de bewoners mogen hun afdeling niet af. De volledige lockdown geldt ruim een week, tot 25 januari.

"Ons doel is het welzijn van de cliënten", zegt bestuursvoorzitter Ismay Kremers van zorgorganisatie Oosterlengte. "Het is gebleken dat het virus, ondanks eerdere maatregelen, toch binnen kan komen. Hoe moeten we onze ouderen beschermen? We willen niet op een nog grotere ramp afstevenen."

Kremers snapt dat het sluiten van de zorgcentra veel vragen oproept. "Eigenlijk komt het erop neer dat we tijd hebben gekocht om zorgvuldig te kunnen kijken hoe we verder moeten. Het is echt niet de bedoeling dat we maanden achter elkaar dicht gaan." Volgens Kremers wordt onderzocht of een versoepeling van de regels mogelijk is: "Daar zijn we druk mee bezig, maar daar wil ik nu nog niet op vooruitlopen."

STER reclame