Ajax haalt opgelucht adem na benauwde zege in spannende Klassieker

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

Koploper Ajax heeft een aanval van Feyenoord met pijn en moeite af weten te slaan. In een spannende 189ste Klassieker, de eerste in een lege Johan Cruijff Arena, wonnen de Amsterdammers met 1-0 dankzij een doelpunt van Ryan Gravenberch.

Daarmee kwam de thuisploeg erg goed weg. In blessuretijd kreeg Feyenoord grote kansen op de gelijkmaker, maar Leroy Fer (redding André Onana) en Luis Sinisterra (kopbal op de lat) misten.

Ajax blijft door de winst op kop en heeft drie punten meer dan nummer twee Vitesse. Feyenoord zakt naar plaats vier op de ranglijst en heeft zes punten minder dan de aartsrivaal.

Bekijk hieronder de reacties van Ryan Gravenberch, Erik ten Hag, Steven Berghuis en Dick Advocaat na de Klassieker.

De Rotterdammers wachten nog altijd op de eerste zege bij Ajax sinds 2005. Feyenoord won slechts drie van de laatste 35 edities van de Klassieker, alle in De Kuip.

Schuurs en Pratto op de bank

Erik ten Hag koos net als tegen FC Twente (3-1 winst) voor Jurriën Timber centraal achterin op de plek van Perr Schuurs. Mohammed Kudus en Klaas-Jan Huntelaar, die terug kan keren bij Schalke 04, ontbraken door blessures.

Klaas-Jan Huntelaar op de tribune

Dick Advocaat, die op zijn 73ste zijn debuut maakte in een Klassieker, gaf in de spits de voorkeur aan Nicolai Jørgensen boven nieuweling Lucas Pratto. Ridgeciano Haps startte als linksbuiten. Sinisterra begon op de bank.

Wandeltempo

Normaal gesproken is bij een Klassieker de spanning op de tribunes al uren vooraf voelbaar en komt het tot een climax op het veld. Nu begon het duel in een wandeltempo. Feyenoord zakte in en Ajax speelde de bal rustig rond, zonder daarbij gevaarlijk te worden.

Gravenberch brak de wedstrijd halverwege de eerste helft open. Hij kreeg de bal van Sébastien Haller, dreigde met rechts te gaan schieten, maar kapte Feyenoorder Marcos Senesi uit en krulde met links binnen.

Ryan Gravenberch juicht na zijn goal, Feyenoorder Mark Diemers baalt

Na de goal werd Feyenoord moediger. De Rotterdammers gingen meer naar voren en dat leverde een grote kans op voor Haps, na een slimme pass van Steven Berghuis. Haps treuzelde, waardoor Ajax-doelman André Onana uit kon komen en redding kon brengen.

In blessuretijd van de eerste helft was Jens Toornstra dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot in het zijnet. Namens Ajax, dat voor rust 69 procent balbezit had, zorgde Haller even daarvoor met een kopbal voor gevaar.

Blessure Gravenberch, afgekeurde goal Jørgensen

Doelpuntenmaker Gravenberch moest de strijd in de rust staken vanwege een rugblessure. Jurgen Ekkelenkamp was zijn vervanger. Ook in de tweede helft was het niveau, zeker vergeleken met de topper Ajax-PSV van vorige week (2-2), niet al te hoog.

Feyenoord kwam meer en meer in de wedstrijd, terwijl Ajax moe leek te worden. Na een uitgespeelde aanval kreeg Berghuis een vrije schotkans, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen.

De bezoekers voelden dat er wat te halen viel en maakten ook een goal. Jørgensen scoorde, maar zag zijn treffer afgekeurd worden. Aangever Toornstra stond namelijk buitenspel.

Nicolai Jørgensen scoort, maar ziet zijn treffer worden afgekeurd door scheidsrechter Danny Makkelie

Het spel bleef rommelig, maar de vechtlust van beide ploegen maakte een hoop goed. Feyenoord verdiende een doelpunt en had via Berghuis moeten scoren, maar de aanvoerder faalde opnieuw.

Feyenoord laat het liggen

Het inbrengen van Pratto vlak voor tijd bracht Feyenoord op het oog niet het slotoffensief waarop werd gehoopt. Maar in de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Fer plots een enorme kans. Onana moest tot het uiterste gaan om zijn doel schoon te houden.

Daarmee was het nog niet gedaan, want in de blessuretijd van de blessuretijd kopte invaller Sinisterra op de lat. Na het laatste fluitsignaal haalden de Ajacieden opgelucht adem.