Hinkstapspringer Hugues Fabrice Zango viert zijn bronzen medaille bij het WK atletiek in Doha in 2019
NOS Sport

Hinkstapspringer Zango verbetert tien jaar oud wereldrecord van zijn coach

Hinkstapspringer Hugues Fabrice Zango heeft bij wedstrijden in het Franse Aubière het indoorwereldrecord verbeterd. De 27-jarige Burkinees landde na 18,07 meter in de zandbak.

Dat was 15 centimeter verder dan zijn coach Teddy Tamgho tien jaar geleden. Zango is daarmee ook de eerste atleet die indoor verder dan 18 meter springt. Zijn persoonlijk record indoor stond sinds februari 2020 op 17,77 meter.

De 27-jarige Zango maakt de laatste jaren grote stappen als hinkstapspringer. Bij de Olympische Spelen in 2016 werd hij met een sprong van 15,99 meter nog 34ste van de 47 deelnemers. Drie jaar later won hij met 17,66 meter brons bij de WK in Doha.

De Engelsman Jonathan Edwards is houder van het wereldrecord in de buitenlucht. In 1995 kwam hij tot 18,29 meter.

Trainer Tamgho: 'En nu weer aan het werk'

Trainer Teddy Tamgho reageerde uiteraard sportief op het kwijtraken van zijn wereldrecord. "We wisten al dat het record een keer gebroken zou worden", schrijft hij op Twitter.

"En nu gaan we weer aan het werk, want hier mag het niet bij blijven."

In februari 2020 werd ook het wereldrecord hinkstapspringen bij de vrouwen al scherper gesteld. De Venezolaanse Yulimar Rojas kwam in Madrid tot een afstand van 15.43 meter. Dat was 7 centimeter verder dan het oude record van Tatjana Lebedeva uit 2004.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl