Onderzoek bij de teruggevonden aspergestelling in Nederweert
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Tankversperring uit Tweede Wereldoorlog teruggevonden in Nederweert

Bij sloopwerkzaamheden aan een brug in Nederweert is bij toeval een 'aspergestelling' uit de Tweede Wereldoorlog teruggevonden.

Een aspergestelling bestaat uit een betonnen constructie in het wegdek, met daarin vierkante gaten. De stellingen waren bedoeld om te voorkomen dat Duitse tanks of andere legervoertuigen verder konden rijden. Bij nadering van een voertuig werd in die gaten rechtop een aantal zware, stalen balken (asperges) geplaatst.

Vlak voor de oorlog legde het Nederlandse leger een reeks van die stellingen aan om een invasie te stoppen. De zogenoemde Peel-Raamstelling liep van Grave, dwars door de Peel en langs de Zuid-Willemsvaart tot aan de Belgische grens bij Weert. Een aantal tankversperringen bestaat nog steeds. Sommige hebben de status van Rijksmonument. Maar het gebeurt vrijwel nooit dat er zomaar eentje wordt teruggevonden.

De ontdekking van de aspergestelling bij de Noordervaart in Nederweert berust op puur toeval, meldt 1Limburg. Er wordt daar gewerkt aan een nieuwe brug over de Noordervaart. Toen twee weken geleden de voorbereidingen begonnen voor de sloop van de oude brug, herkende een oplettende buurtbewoner de constructie voor de aspergestelling. Die bleek verscholen onder het wegdek te liggen, pal tegen de brug.

Dinsdag gaat de sloop door

De bewoner schakelde de gemeentelijke Erfgoedcommissie in. Die doet nu een bliksemonderzoek, want Rijkswaterstaat is van plan om komende dinsdag al door te gaan met de sloop van de oude brug.

Vraag is wat er met de aspergestelling gaat gebeuren. De Erfgoedcommissie wijst er op de lokale website Nederweert24 op dat de tankversperring niet alleen een historisch object is, maar ook past in een route langs toeristisch-recreatieve projecten uit de Tweede Wereldoorlog.

Toen de Duitsers het gebied binnenkwamen, op 10 mei 1940, richtten de stellingen overigens weinig uit. Een aantal werd niet op tijd gesloten. Hier en daar reden de Duitsers eromheen.

Een aspergestelling op de spoorlijn bij Mill

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl