Bezoekers van een wapenbeurs van de NRA in 2019
NOS Nieuws

Amerikaanse wapenlobby-organisatie NRA vraagt faillissement aan

De invloedrijke Amerikaanse wapenlobby-organisatie NRA heeft uitstel van betaling aangevraagd en is van plan om van de staat New York te verhuizen naar de staat Texas. In een persverklaring schrijft de NRA hiermee te willen ontkomen aan wat zij het "giftige, corrupte politieke klimaat" in New York noemen.

In de staat New York loopt een rechtszaak tegen de leiding van de organisatie wegens corruptie en het OM daar eist dat de NRA wordt ontbonden.

Volgens de aanklacht hebben NRA-leiders geld van het bedrijf gebruikt voor familietripjes naar de Bahama's met privévliegtuigen. In drie jaar tijd zouden de kosten voor privéuitgaven tot 64 miljoen dollar zijn opgelopen.

'Financieel gezond'

NRA-bestuurslid Charles Cotton heeft in een interview aangegeven dat de organisatie het faillissement heeft aangevraagd om strategische redenen, en niet uit geldnood. De organisatie zegt er financieel gezien in jaren niet zo goed voor te hebben gestaan als nu.

De New Yorkse aanklager Letitia James zegt in een reactie "dat de financiële status van de NRA nu hetzelfde is als de morele status, namelijk bankroet". James zegt dat ze niet zal toestaan dat de NRA met de verhuizing naar Texas "ontsnapt aan aansprakelijkheid en toezicht".

De NRA hoopt naar eigen zeggen een thuishaven te vinden in Texas. "Een staat die het werk van de NRA waardeert en waar de gezagsgetrouwe leden gevierd worden." De lobbyclub heeft in Texas meer dan 400.000 leden.

Gouverneur Abbott van de staat Texas heeft op Twitter gereageerd op de verhuisplannen van de NRA. "Welkom in Texas, een staat die het tweede amendement verdedigt", schrijft hij.

Politieke donaties

De National Rifle Association werd in 1871 opgericht in New York en groeide uit tot een zeer invloedrijke belangenorganisatie. Ze komen op voor het tweede amendement in de Amerikaanse grondwet, dat burgers het recht geeft om vuurwapens te bezitten. De club stimuleert wapenbezit via politieke donaties en lobbywerk.

Volgens het Amerikaanse Center for Responsive Politics heeft de NRA daar sinds 2000 ruim 139 miljoen dollar aan uitgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl