NOS NieuwsAangepast

Opnieuw KPMG-accountants van Imtech veroordeeld door tuchtrechter

Bij de afhandeling van het faillissement van Imtech zijn opnieuw accountants van KPMG berispt door de tuchtrechter voor accountants. Ze schoten tekort bij de controle van de boekhouding van het installatiebedrijf, dat in 2015 failliet ging.

De teloorgang van miljardenbedrijf Imtech geldt als een van de grootste fraudezaken ooit. Onder meer door een omvangrijke fraude bij de bouw van een pretpark in Polen moesten honderden miljoenen euro's worden afgeschreven.

De curatoren, die het faillissement afhandelen, wijzen tekortschietende accountants aan als deel van de oorzaak. Zij hebben de accountantskamer, die optreedt als tuchtrechter, gevraagd om de Imtech-accountants te beoordelen.

Smet op het blazoen

Twee KPMG-accountants kregen eerder een schorsing opgelegd wegens tekortkomingen over het boekjaar 2011. Daar volgen nu berispingen op voor accountants die boekjaar 2012 controleerden.

Een berisping betekent zo veel als twee stevige tikken op de vingers. Het is een zwaardere straf dan een waarschuwing, maar minder zwaar dan een schorsing. Voor de accountants geldt een berisping als een smet op het blazoen.

Volgens de accountantskamer heeft een van de accountants "gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag. Hij is tekortgeschoten in het vastleggen van controledocumentatie", zo staat in de uitspraak.

Een andere berispte accountant, die het controlewerk nog eens extra had moeten nakijken, had volgens de tuchtrechter "gezien de tekortkomingen geen verklaring mogen afgeven dat hij instemt met de afgifte van een goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening."

Reeks klachten

De berispingen komen voort uit een reeks klachten van de curatoren rond de controle op Imtech in 2012. Het merendeel van de klachten werd door de tuchtrechter verworpen. "Daarmee wordt bevestigd dat de accountants van KPMG juist hebben gehandeld in aanloop naar en bij ontdekking van de grootschalige fraude van Imtech", zegt een woordvoerder van KPMG. "Curatoren lijden hiermee een fundamentele nederlaag in de kostbare en omvangrijke klachtenoorlog die zij al jaren voeren tegen voormalige accountants van Imtech."

Maar de curatoren zijn verheugd over de uitspraak. Volgens hen worden de belangrijkste klachten door de tuchtrechter erkend. "De accountant heeft de controle over 2011 en over 2012 niet goed uitgevoerd en is daarvoor nu tweemaal tuchtrechtelijk veroordeeld. Dat is bij een beursgenoteerd bedrijf nog nooit voorgekomen. Dat moet je als KPMG geen klachtenoorlog van curatoren noemen, dan staat gewoon vast dat je je werk op hele wezenlijke onderdelen niet goed gedaan hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl