NOS Nieuws

Wekdienst 15/1: Valt kabinet-Rutte III? • Medewerkers verpleeghuizen krijgen prik

Goedemorgen! Het is wachten op welke conclusies het kabinet verbindt aan de toeslagenaffaire. De kans bestaat dat in de loop van de dag premier Rutte het aftreden van zijn regering bekendmaakt. Daarnaast worden alle verpleeghuismedewerkers vanaf vandaag gevaccineerd.

Wolkenvelden overheersen en in het noorden blijft een winterse bui mogelijk. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon. Er waait een zwakke noordenwind en met maximaal 1 of 2 graden is het vrij fris.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de dag van de waarheid voor kabinet-Rutte III. Waarnemers houden er rekening mee dat het hele kabinet aftreedt vanwege de affaire met de kinderopvangtoeslag. Rutte zei eerder deze week dat in dat geval het kabinet op volle kracht besluiten blijft nemen over de aanpak van de coronacrisis.
  • In zes plaatsen in Nederland werden medewerkers van verpleeghuizen al gevaccineerd tegen het coronavirus, en nu beginnen ook de vaccinaties in de resterende negentien locaties. In de komende weken worden ongeveer 200.000 mensen ingeënt.
  • Het is tegelijk ook de laatste groep personeel in de acute zorg dat wordt ingeënt. Het gaat nog om enkele honderden mensen. Er zijn de afgelopen anderhalve week dan bijna 40.000 mensen ingeënt. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal gevaccineerde personen een stuk hoger uit.
  • En de bekendste online encyclopedie Wikipedia bestaat alweer twintig jaar.

Wat heb je gemist?

Bij een grote militaire parade in Pyongyang heeft Noord-Korea nieuwe raketten getoond die het "de machtigste wapens ter wereld" noemt. Volgens het regime gaat het om wapens die vanaf onderzeeërs afgevuurd kunnen worden. Het is niet duidelijk of die claim waar is. Het zou ook kunnen gaan om dummy-modellen die nog verdere ontwikkeling behoeven.

Als het nieuws over de raketten klopt, betekent dat dat vijanden minder reactietijd hebben dan voorheen. Raketten die vanaf land worden afgeschoten zijn makkelijker te volgen dan onderzeeërs die onverwacht kunnen toeslaan. In oktober presenteerde dictator Kim al een intercontinentale raket die zelfs de VS zou kunnen bereiken.

Duidelijk is dat de dictatuur de druk op de nieuwe regering-Biden wil opvoeren. De afgelopen jaren vond Kim veel toenadering bij president Trump, maar die relatie bekoelde toen onderhandelingen over het kernwapenprogramma klapten. Met de nieuwe dreigingen zou Kim Biden willen imponeren. Die heeft hem in het verleden omschreven als een schurk.

  • AFP
    Zoals gebruikelijk volgde Kim het machtsvertoon breed lachend
  • AFP
    Het hele Kim Il-sung-plein stond vol militairen
  • Staatspersbureau KCNA, via Reuters
    Volgens Noord-Korea zijn de raketten de "krachtigste wapens ter wereld"

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Youssef (24) uit Gaza is geboren zonder armen en benen. Hij stort zich, na het behalen van een graad in het islamitisch recht, nu op een nieuwe hobby: karate.

Handicap houdt Youssef uit Gaza niet tegen: hij gaat voor de zwarte band

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl