In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen geëist voor chefs 'giftig' luchtfilterbedrijf Emmen

Tegen twee oud-werkgevers van luchtfilterbedrijf AAF International in Emmen is anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De twee leidinggevenden worden ervan verdacht hun medewerkers bloot te hebben gesteld aan de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Ruim twee jaar geleden sloot de fabriek in Emmen omdat in de lijm die het bedrijf gebruikte formaldehyde zat. De medewerkers klaagden onder meer over benauwdheid en geïrriteerde ogen.

Een deel van hen heeft nog steeds last van lichamelijke en psychische klachten. "Mijn longen zitten vol met hard slijm. Hoesten doet pijn en er komt regelmatig bloed mee. Ademen is lastig, ik raak van de minste inspanning uitgeput", zegt een voormalig fabrieksarbeider tegen RTV Drenthe. De twintiger zegt niet meer te kunnen werken en houdt zijn voormalige werkgever verantwoordelijk.

Ernstige gezondheidsschade

Volgens de officier van justitie konden de managers weten dat de medewerkers ernstige gezondheidsschade riskeerden. "Ze hebben nagelaten voldoende maatregelen te nemen om de overschreden waardes omlaag te brengen", zei hij in de rechtbank in Zwolle.

AAF zelf zou een boete moeten krijgen van 400.000 euro boete, wat het OM betreft. Het hoofdkantoor van het bedrijf had volgens hem onvoldoende oog voor de situatie op de fabrieksvloer in Emmen, zelfs nadat metingen lieten zien dat medewerkers risico liepen. De officier wijt dat onder andere aan gebrekkig management.

In oktober 2017 werd de afdeling waar de lijm met formaldehyde werd gebruikt, gesloten door de Inspectie SZW. Enkele maanden daarna nam justitie bij een inval rapporten en andere documenten in beslag. Daarin stond dat er concentraties van de stof gemeten zijn die 22 keer boven de wettelijke grenswaarde liggen. Dat veroorzaakte onrust onder de fabrieksmedewerkers.

Schadevergoeding voor angst

Daarop besloot AAF werknemers die tussen 2008 en 2017 bij het bedrijf werkten een 'angstschadevergoeding' aan te bieden. Dat bedrag kan oplopen tot 3000 euro. Tachtig oud-medewerkers gingen daarmee akkoord. Tien weigerden het aanbod en stapten naar de rechter voor een hogere schadevergoeding.

Volgens de advocaat van het bedrijf is het een lastige zaak voor alle partijen. "Het is in ieders belang dat alle feiten boven tafel komen. Wij hebben als werkgever een informatievoorsprong, we hebben meer informatie tot onze beschikking dan de werknemers. Dus ik snap dat de werknemers onzeker worden, ik wil die onrust in de rechtszaal wegnemen."

Advertentie via Ster.nl