NOS Nieuws

Huur in vrije sector bleef dalen in laatste maanden 2020

De huurprijzen van vrije sectorhuizen daalden in de laatste drie maanden van 2020. Een nieuwe huurder betaalde eind vorig jaar gemiddeld 16,16 euro per vierkante meter. Dat is 3,7 procent minder dan in dezelfde periode in het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Het was het tweede kwartaal op rij dat de huren daalden. In de zes jaar ervoor stegen de prijzen alleen maar. De coronacrisis is een oorzaak van de daling, maar niet de enige. "Je zag al voor corona dat de prijzen aan een max zaten. De prijzen zijn gewoon relatief hoog", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. "Huren in de vrije sector is nog altijd veel duurder dan een woning kopen."

De daling werd al verwacht. De gemiddelde prijzen in Nederland volgen vaak de trend in de grote steden. "Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerste zichtbaar in de hoofdstad", zegt De Groot. "Na de kredietcrisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen."

Nu gebeurt hetzelfde, maar dan andersom. De gemiddelde prijzen in Amsterdam dalen al sinds halverwege 2019. Ruim een jaar later volgde ook de landelijke daling. Ook in de laatste cijfers van Pararius daalden de huurprijzen in Amsterdam verder. Per vierkante meter betaalt een huurder daar inmiddels gemiddeld 22,08 euro per maand. Dat is 6,8 procent minder dan vorig jaar. Toch blijft het de duurste stad van het land.

Ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zette de daling door. Utrecht is de uitzondering onder de grote steden. Daar bleven de prijzen nagenoeg gelijk.

Een gemeente waar de prijs opvallend snel naar beneden ging, is Amstelveen. Nieuwe huurders betaalden daar eind 2020 ruim 11 procent minder dan een jaar eerder. En dat terwijl het pas de eerste prijsdaling is sinds 2012. "Voor de corona-uitbraak verhuurden wij het overgrote deel van ons aanbod aan expats", zegt de Amstelveense makelaar Tim van Breukelen. "Expats zijn teruggegaan naar hun thuisland. De prijzen zijn naar beneden bijgesteld om een bredere doelgroep te kunnen aantrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl