Judoka Van 't End wint goud bij Doha Masters Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Judoka Noël van 't End heeft bij de Doha Masters goud veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Ook Henk Grol en Guusje Steenhuis wisten op de slotdag van het prestigieuze toernooi een medaille te bemachtigen. Zij keren huiswaarts met brons in de koffer.

Regerend wereldkampioen Van 't End moest tot het uiterste gaan om de finale te bereiken. Tot tweemaal toe had hij een golden score in de verlenging nodig om zich van zijn tegenstander te ontdoen. Op die manier verschalkte hij onder anderen Europees kampioen Mikhail Igolnikov in de halve finales.

In de eindstrijd maakte Van 't End de eerste score. Hij gooide Beka Gviniasjvili op de zij. In de slotfase nam de Georgiër te veel risico en Van 't End sloeg toe. Na een verwurging en een armklem moest de Georgiër aftikken.

Grol doet goede zaken

Bij de zwaargewichten (de klasse boven 100 kilogram) bewees Henk Grol zichzelf en zijn olympische ambities een goede dienst door brons te pakken.

Hij wist op voortvarende wijze de halve finales te bereiken. Daarin werd hij al snel op de rug gegooid door de Rus Inal Tasoev, waardoor brons het maximaal haalbare is. Hij greep die kans, maar daar ging wel een uitputtingsslag met Tamerlan Basjajev aan vooraf. Hij slaagde er pas na negen minuten in zijn Russische opponent op de zij te gooien.

Grol doet goede zaken met brons, Meyer kansloos tegen Riner Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daarmee doet Grol uitstekende zaken in de jacht op zijn vierde olympische deelname. Het toernooi in Qatar geldt namelijk als een van de drie meetmomenten voor de toewijzing van de tickets voor Tokio.

Grols concurrent Roy Meyer had de pech dat hij al in de eerste ronde stuitte op judolegende Teddy Riner. De Fransman was letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor Meyer.

Meyer onderuit tegen Riner op Doha Masters Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook in de klasse tot 78 kilogram bij de vrouwen is het nog uiterst ongewis wie Nederland zal vertegenwoordigen op de Spelen. Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk maken beiden kans.

Uitgerekend die twee stonden tegenover elkaar in een gevecht om het brons. Steenhuis en Verkerk deden daarin vrijwel niets voor elkaar onder.

Uiteindelijk trok Steenhuis na een verlenging van bijna vijf minuten de winst en het brons naar zich toe met de eerste score van de wedstrijd.

Steenhuis klopt Verkerk in strijd om brons Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Simeon Catharina kwam eveneens in de buurt van de medailles, maar de 22-jarige judoka slaagde er in de klasse tot 100 kilogram niet in om een goede dag met eremetaal te bekronen.

Catharina maakte indruk met zeges op de Rus Niyaz Ilyasov en de Portugees Jorge Fonseca, de finalisten van de WK in 2019. In de halve finales was Zelim Kocojev echter net te sterk voor Catharina en in de partij om het brons was Arman Adamian de betere.

Grol vs. Meyer: strijd om olympisch ticket begint in Qatar

STER reclame