Het kabinet overweegt het invoeren van een avondklok
NOS Nieuws

'Een avondklok heeft in elke fase van de epidemie een ander effect'

De coronacijfers zijn aan het dalen, maar niet hard genoeg. Vooral bij jongeren blijft het aantal besmettingen hoog. Het invoeren van een avondklok is daarom een serieuze optie, zei premier Rutte gisteravond op de persconferentie.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan op coronagebied, gevraagd om hierover een spoedadvies op te stellen: wat zou een avondklok opleveren, wat zijn de alternatieven om hetzelfde te bereiken?

Volgens Anja Schreijer, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD en OMT-lid, is het lastig om te zeggen hoe effectief die maatregel is. "Het effect is anders in elke situatie, bij andere getallen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"Op dit moment hebben we zo'n 5000 besmettingen per dag. Maar we hebben ook te maken met 100.000 mensen die besmettelijk zijn voor anderen. In elke fase van de epidemie heeft zo'n avondklok een ander effect en daarom moeten de modelleurs daar nu opnieuw naar kijken en is op dit moment niet te zeggen wat het effect zal zijn."

Risico voor anderen

Er wordt volgens Schreijer tegelijkertijd ook gekeken naar andere mogelijkheden om het aantal sociale contacten van jongeren terug te brengen. "De avondklok is natuurlijk een optie, maar je kunt ook denken aan doelgerichte voorlichtingscampagnes. Ga het gesprek aan met de jongeren. Laat hen ook beseffen dat het niet alleen gaat om het ziek worden van henzelf maar ook om het risico dat zij zijn voor anderen. Want de ziektelast wordt uiteindelijk gedragen door de ouderen."

Daarnaast moeten middelbare scholieren als de scholen weer opengaan zich ook weer aan de anderhalvemeterregel gaan houden. Deze regel werd in de zomer op advies van het OMT losgelaten. Maar vorige week zei OMT-lid en kinderarts Karóly Illy tegen Nieuwsuur dat het idee dat deze scholieren een beperkte rol spelen in de overdracht van het virus "een vergissing" is. Sindsdien is het OMT-advies ook aangescherpt.

De teststraten staan half leeg en dat baart mij dus echt zorgen.

Anja Schreijer, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD en OMT-lid

"Daarnaast zullen we ook kijken hoe we het bron- en contactonderzoek kunnen intensiveren", zegt Schreijer. "Kinderen die op school in contact zijn geweest met besmette kinderen, langer dan een kwartier binnen de anderhalve meter, die moeten toch in quarantaine, dat was voorheen niet zo."

Ook het advies voor kinderen onder de 12 jaar is aangepast. "Als die klachten hebben die passen bij corona, moeten ze zich laten testen."

Testen blijft volgens Schreijer ongelooflijk belangrijk. "De teststraten staan half leeg en dat baart mij dus echt zorgen. We zien dat het aantal mensen dat zich laat testen afgenomen is de laatste tijd. En dat is toch echt wel ons belangrijkste houvast om zicht te houden op het virus en zeker ook op de Britse variant."

Het spoedadvies van het OMT over de avondklok wordt nog deze week verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl