Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Boetes geëist tegen activisten voor diefstal beeld uit Afrika Museum

Tegen de vijf activisten die ervan worden verdacht een beeld uit het Afrika Museum in Berg en Dal te hebben gestolen, zijn dinsdag boetes en voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De vijf werden vorig jaar september buiten het museum aangehouden met een Congolees grafbeeldje in de hand. De diefstal was bedoeld als protest tegen het bezit en tentoonstellen van beelden en kunst die in het verleden in Afrika zijn gestolen.

De activisten, drie mannen en twee vrouwen uit Frankrijk en België, zonden hun actie live uit op internet.

De drie mannen hebben het beeldje volgens de officier van justitie samen gestolen. De twee vrouwen filmden de diefstal en zijn daardoor medeplichtig.

Boete en locatieverbod

De 42-jarige leider van de groep, die eerder voor soortgelijke diefstallen in Frankrijk is veroordeeld, hoorde de hoogste straf eisen. Hij moet 2500 euro betalen en krijgt een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

De andere vier verdachten hoorden een boete van 1000 euro en een maand voorwaardelijke cel tegen zich eisen. Ook is tegen alle activisten een locatieverbod geëist van drie jaar, onder meer voor het Afrika Museum.

Erfgoed terug

De groep, die zich Unité Dignité Courage noemt, liet na de actie weten "nog lang niet klaar te zijn in Nederland". "We moeten nu het land uit, maar er zijn twee of drie musea met Afrikaanse kunst hier, dus we komen terug", zei een van hen. "We willen ons erfgoed terug."

Advertentie via Ster.nl