NOS NieuwsAangepast

Nederlander dood bij aanslag Marrakesh

Bij de bomaanslag op een café in Marrakesh in Marokko is een Nederlandse man omgekomen. Een andere Nederlandse vrouw en man raakte zwaargewond. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie wil nog geen bijzonderheden geven over de identiteit van de slachtoffers. Ook is nog onduidelijk of de verwondingen levensbedreigend zijn.

Bij de aanslag in de Marokkaanse stad vielen vijftien doden: vijf Marokkanen, zes mensen met een Frans paspoort en dus één Nederlander. Onder de doden zijn ook twee Canadezen. Ongeveer twintig mensen raakten gewond, waarschijnlijk ook Canadezen en Britten.

Meer Nederlanders

De bom ontplofte gisteren rond lunchtijd in een café aan het centrale plein Djemaa el Fna van de stad, waar altijd veel toeristen komen. Het populaire restaurant Argana zat vol. Het biedt zicht op het plein, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Een groep leerlingen van een middelbare school uit Den Haag is getuige geweest van de aanslag. Ze waren op het moment van de ontploffing op het plein. Alle leerlingen en hun begeleiders zijn ongedeerd.

Studiereis

Een van de scholieren, de 16-jarige Mohammed Azarkan, zegt dat de paniek groot was. "Er kwamen eerst van alle kanten mensen aanrennen. Toen kwamen politie en leger, die er heel snel waren. Ik zag mensen die uit het restaurant kwamen. Eentje zonder tenen en met heel veel bloed."

Een docent, die twee dagen eerder nog in het restaurant was, vindt het een "rare" aanslag. "De eigenaar staat bekend als iemand die heel gelovig is. Er wordt geen alcohol geserveerd en onder het restaurant heeft hij een moskee laten bouwen. Het is een onlogische aanslag."

De scholieren logeren in een hotel vlak naast het café waar de aanslag was. Ze zijn op studiereis in de stad. Ze gaan vanavond volgens plan terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl