Een groep gorilla's in het Virungagebied AFP

Gewapende mannen hebben dit weekend zes parkwachters in het Congolose natuurpark Virunga gedood. De rangers waren verzorgers van met uitsterven bedreigde berggorilla's. Het is onbekend wie er achter de aanval zit, zegt een woordvoerder van het natuurpark tegen persbureau Reuters.

De afgelopen jaren werden tientallen parkwachters gedood door verschillende milities, die in het park met geweld grond en waardevolle grondstoffen verwerven. Vorig jaar vielen zeker twaalf doden bij een aanval door rebellen.

Persbureau AFP meldt dat de lokale autoriteiten denken dat de recente aanval het werk is van de Mai Mai. Deze groepering heeft eerder aanvallen op parkwachters uitgevoerd. Ook worden ze verdacht van het doden van gorilla's.

Het Congolese Instituut voor Natuurbescherming heeft op Twitter foto's van de omgekomen parkwachters gedeeld:

Het Nationaal Park Virunga is een van de grootste natuurreservaten van het Afrikaanse continent. De helft van de wereldwijde populatie berggorilla's leeft in het gebied, samen met onder meer olifanten, nijlpaarden en honderden vogelsoorten.

Het park werd in 1925 gesticht door het Belgische koloniale bestuur onder de naam Nationaal Park Koning Albert. Het Belgische koningshuis is nog altijd verbonden aan het park: prins Emmanuel de Merode is sinds 2008 de directeur. Hij werd zeven jaar geleden neergeschoten bij een aanval, maar overleefde dat.

Het Virungareservaat is door Unesco tot bedreigd werelderfgoed bestempeld. De flora en fauna staan onder druk als gevolg van grootschalige illegale houtkap en stroperij. Het park ging in 2018 een jaar dicht voor toeristen, omdat hun veiligheid niet meer kon worden gewaarborgd.

In 2019 bleek uit onderzoek van onder meer de NOS dat honderden parkwachten zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen. Zo worden dorpsbewoners in het reservaat mishandeld en vernederd door de machtige natuurbeschermers.

STER reclame