@Schwarzenegger / Twitter
NOS NieuwsAangepast

Schwarzenegger over Capitoolbestorming: 'Deed me denken aan Kristallnacht'

De voormalige Republikeinse gouverneur van Californië en Hollywoodster Arnold Schwarzenegger heeft een videoboodschap gedeeld waarin hij reageert op de bestorming van het Capitool, die hem deed denken aan de Kristallnacht. De video wordt veel gedeeld op sociale media.

"Als Oostenrijker weet ik maar al te goed wat er in de Kristallnacht gebeurde. Een nacht vol aanvallen op Joden, in 1938. Gepleegd door het nazi-equivalent van de Proud Boys", zegt Schwarzenegger, verwijzend naar de Amerikaanse extreemrechtse en neofascistische beweging die (politiek) geweld niet schuwt.

"Woensdag was de Amerikaanse dag van gebroken glas. Het gebroken glas van de ruiten van het Capitool", zegt Schwarzenegger. "Daarmee sloegen ze niet alleen de ruiten in, maar ook de ideeën en idealen die wij vanzelfsprekend achtten."

Schwarzenegger, geboren in Oostenrijk in 1947, vertelt in de video over zijn jeugd, waarin de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog nog duidelijk voelbaar waren.

"Ik groeide op in de ruïnes van een land dat leed onder de gevolgen van het verliezen van de democratie. Ik was als kind omringd door gebroken mannen die hun schuldgevoelens wegdronken om wat ze tijdens de oorlog hadden gedaan onder het meest kwaadaardige regime ooit."

"Het waren niet allemaal hartstochtelijke antisemieten of nazi's. De meesten deden gewoon maar mee. Stapje voor stapje. Het waren de mensen naast je, je buren."

Schwarzenegger vertelt dat zijn vader ook regelmatig dronken thuiskwam en verbaal en fysiek geweld gebruikte. "Ik verweet het hem niet omdat onze buurman hetzelfde deed, net als de buurman daarnaast", zegt hij. "Ze hadden fysieke pijn door de oorlogsverwondingen, en emotionele pijn van wat ze hadden gezien of gedaan."

Schwarzenegger deelde zijn boodschap op sociale media in een professioneel ogende video met stemmige muziek op de achtergrond:

"Het begon allemaal met leugens, en leugens, en leugens, en intolerantie", waarschuwt de ex-politicus.

Toch zegt de acteur dat hij niet denkt dat Amerika nu ook die kant op gaat. "Ik geloof niet dat dat nu aan de hand is. Maar we moeten ons goed bewust zijn van de consequenties die zelfzuchtigheid en cynisme kunnen hebben."

"Trump heeft de uitslag van eerlijke verkiezingen geprobeerd terug te draaien. Hij wilde een coup plegen door mensen te misleiden met leugens. Mijn vader en onze buren waren destijds ook misleid met leugens. En ik weet waar zulke leugens toe kunnen leiden."

Kritiek op partijgenoten

Schwarzenegger haalt ook uit naar partijgenoten. Hij noemt sommige Republikeinen ruggengraatloos en medeplichtig aan wat er gebeurde bij de bestorming van het Capitool.

"Wat moeten we met de volksvertegenwoordigers die meegingen met Trumps leugens? Hij verwijst vervolgens naar een citaat van president Roosevelt. "Een patriot steunt het land, niet de president."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl