Wolkenboog
NOS NieuwsAangepast

Wolkenboog, halo en ijshaar: een dag vol bijzondere weerverschijnselen

Een wolkenboog is een soort regenboog, maar bij deze boog regent het niet. Zo'n boog is te zien als er kleine druppeltjes in de lucht zweven terwijl de zon schijnt, en die moet ook nog vrij laag aan de hemel staan.

Het zonlicht wordt in de druppeltjes weerkaatst in de richting van de waarnemer. Daarbij worden de verschillende kleuren enigszins gescheiden. Ook in oplossende mist kan dit verschijnsel voorkomen, dan heet het een 'mistboog'.

Rijp

Rijp ontstaat als waterdamp condenseert terwijl de temperatuur onder nul is. Eigenlijk heet dit proces desublimeren. De rijpkristallen ontstaan doordat op elk bestaand ijskristalletje een nieuw kristal ontstaat.

Luchtijs

Luchtijs ontstaat als het water in een plas waar ijs gevormd is, wegloopt in de grond. Weerman Gerrit Hiemstra: "Wij noemden dit vroeger altijd 'bom-ijs'".

Halo

Een halo is een kring om de zon. Die ontstaat doordat zonlicht afgebogen wordt in ijskristallen die hoog in de lucht zweven. Deze ijskristallen moeten allemaal dezelfde vorm en dezelfde richting hebben. Het kondigt meestal een naderend front aan.

IJshaar

IJshaar ontstaat op dode bladeren en takken waarin veel water aanwezig is. Uit de porien treedt het vloeibare water naar buiten en zodra het in de buitenlucht komt bevriest het. Elk nieuw druppeltje duwt het voorgaande ijskristal verder naar buiten en zo groeien de ijzige haren.

IJsbloemen

IJsbloemen ontstaan als waterdamp rijpt op een oppervlak dat een temperatuur onder nul heeft.

Dat gebeurt vooral op ramen waarbij de temperatuur aan de binnenkant ook laag is. In de meeste huizen worden alle kamers tegenwoordig verwarmd, waardoor minder ijsbloemen ontstaan dan vroeger. Ook op dubbel- en tripleglas ontstaan ze niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl