Bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Adelboden is de Amerikaanse skiër Tommy Ford hard ten val gekomen bij de reuzenslalom. De wedstrijd lag door het incident een half uur stil.

De Amerikaan verloor tijdens zijn run de controle, vloog over de kop, kwam hard op zijn nek en schouders terecht en bleef roerloos liggen.

Bekijk hieronder de harde glijpartij van Ford in Adelboden:

Skiër Ford verliest controle op reuzenslalom en komt zwaar ten val Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ford, die afgelopen seizoen als vijfde eindigde in het WB-klassement van de reuzenslalom, was bij bewustzijn en werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

In het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat het seizoen van de Amerikaan erop zit, de verwondingen zijn minder ernstig dan verondersteld.

"De verwondingen aan zijn hoofd en nek zijn niet ernstig en herstellen goed. Hij heeft een knieblessure die verder wordt onderzocht", zo meldde het Amerikaanse ski- en snowboardteam via Twitter.

De winst in Adelboden ging voor de tweede dag op rij naar de Fransman Alexis Pinturault. Hij verwees de Kroaat Filip Zubcic opnieuw naar de tweede plaats. Met 1,26 was het verschil zaterdag groter dan vrijdag (1,04).

Pinturault zegeviert andermaal op lastige Kuonisbergli-piste in Adelboden

Het is voor de 29-jarige Pinturault zijn 33ste wereldbekerzege. Op het palmares van de Fransman prijkt vrijwel alles, behalve olympisch goud.

Anonieme rol Meiners

De Nederlander Maarten Meiners speelde geen rol van betekenis. Hij was in de eerste run te langzaam om zich te plaatsen voor de tweede run.

Pinturault stond na zijn overwinning via social media ook stil bij de crash van collega-skiër Ford.

Bij de vrouwen won Sofia Goggia in het Oostenrijkse Sankt Anton de afdaling. De Italiaanse skiester was een klasse apart en bleef de Oostenrijkse nummer twee Tamara Tippler 0,96 voor. De Amerikaanse Breezy Johnson volgde op 1,04.

Voor de 28-jarige Goggia is het de negende WB-zege uit haar loopbaan en de zesde op de afdaling. In 2018 veroverde ze olympisch goud op dit onderdeel.

Olympisch kampioene Goggia sterkste op afdaling in Sankt Anton Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame