De tuin van de ouders van Martijn uit Vianen is onbegaanbaar RTV Utrecht

De tel houdt hij al lang niet meer bij, want het zijn er volgens de 16-jarige Martijn uit Vianen inmiddels 'te veel'. "Tachtig? Negentig?", schat hij. Hij moet op een ladder gaan staan om zijn buit te kunnen overzien. Lopen in de tuin is al lang onmogelijk.

Veel kinderen zamelden vandaag kerstbomen in. Het is Driekoningen, traditioneel de dag om je kerstboom de deur uit te doen. In de meeste gemeenten krijg je 50 cent voor een ingeleverde kerstboom. Nu de scholen dicht zijn, verzamelen kinderen er meer dan ze normaal gesproken doen.

"We vinden het leuk, verdienen er wat mee en maken de buurt schoon", vertelt Martijn tegen RTV Utrecht. Zijn uit de hand gelopen hobby heeft hij overgenomen van zijn oudere broers. Nu zij op de middelbare school zitten, zijn ze ermee gestopt. Martijn zit op de praktijkschool en neemt de taak over.

De gemeente is blij met jongens als hij. "Het scheelt ons een hoop werk. Als we al deze bomen los moesten ophalen, zouden we wel een paar dagen bezig zijn", zegt Ans Smits van Reinigingsdienst Waardlanden. "Er zullen weinig afgedankte kerstbomen in de openbare ruimte rondslingeren."

De moeder van Martijn heeft ze inmiddels allemaal geteld: het zijn er 105. Net iets meer dan de verzameling van Naut (11) en Dex (6) uit Raamsdonkveer. Zij kwamen met 91 kerstbomen thuis. "Dit hadden we niet verwacht", schatert hun moeder.

Normaal gesproken kunnen kinderen prijzen winnen met het ophalen van bomen uit de buurt. Door de coronabeperkingen ging dat niet door.

"We hadden ze daarom vijftig cent per boom beloofd", vertelt moeder Karin Dubbelman-van Onzenoort aan Omroep Brabant. "Dat ze dan met zoveel bomen thuis komen, hadden we nou ook weer niet gedacht."

Kevin en Naut uit Raamsdonkveer, bovenop hun verzameling Karin Dubbelman-van Onzenoort

Het fanatieke duo was tien dagen zo'n zes uur per dag bezig. Ze bonden alle bomen achter hun skelter en in een mum van tijd lag de tuin vol.

"Voorbijgangers stopten om te vragen wat er aan de hand was. Ook kwamen buurtbewoners spontaan hun boom aanbieden."

In Raamsdonkveer kunnen kinderen ook prijzen winnen met het ophalen van kerstbomen in hun buurt. Dat ging dit jaar niet door, maar hun actie bleef toch niet onopgemerkt. Ze kregen vanmiddag een cadeau van wethouder Kevin van Oort, die even langs kwam. "Zo'n topprestatie verdient aandacht", aldus de wethouder.

STER reclame